onsdag den 24. oktober 2018

Boganmeldelse af: "Erkend dig selv, Mand"!

Anmeldereksemplar fra ContentPublishing
Vildfarelsernes trilogi bind 1
Kim Gørtz
165 sider
Kan købes: HER

Jeg har vist aldrig læst noget i stil med denne bog. Og da den jo umiddelbart handler om at være mand så er jeg måske heller ikke den helt rigtige til at læse og vurdere den, da jeg jo i hvert fald har et forkert køn, i forhold til udgangspunktet.

Men bogen er samtidig et indblik i mandens roller i samfundet. Både førhen, nu og i fremtiden. Det er en måde at definere sit værd i livet på og selv om jeg mangler at forstå forfatterens bevæggrunde for at skrive bogen, så er jeg ikke i tvivl om at han vil noget med denne bog.
Jeg forsøger gentagne gange som læser at lure hvad forfatteren selv mener og især når vi snakker om kønnenes identitet, for jeg tænker at man har en årsag til at give sig ud i et sådan emne. Men den mening finder jeg aldrig. Så jeg er nødt til at prøve at se det som en slags fagbog der gerne vil gøre op med hvad det betyder at være mand i den tid vi lever i nu og her.
Der nævnes "den antikke mand" og "den moderne slyngel". Der er en masse modsætninger i hvordan man var som mand førhen, hvor ens rolle var mere defineret, og så til i dag hvor mandens rolle i mange sammenhæng er mere svævende. Og så nævnes der den usikkerhed man som mand (menneske i det hele taget) kan føle, og som kan gøre det endnu mere besværligt at finde sin egen livsglæde og mening med tilværelsen frem.

Udover det så er jeg faktisk lidt i tvivl om hvordan det er meningen at den gængse mand skal få noget ud af denne bog.
Og det siger jeg ikke fordi bogen ikke er interessant, men fordi jeg oplever at bogen henvender sig mere til de mænd der er mere spirituelt anlagte end til den gængse mand man støder på på tværs af alder, kulturer mm. For meget af bogens fokus handler om at mærke efter. At se ind i sig selv. At finde en slags guide via meditative tilstande. At indgå i yogaens verden for at komme i kontakt med kroppen. Samtidig med at den mere intellektuelle side bliver udfordret ved at henvise til Goethe, Kant og andre igennem tiden. Og personligt kender jeg mange mænd som vil stå helt af på både det ene og det andet, da de lever et liv som de ønsker og alligevel tør stå ved sig selv - hvorfor hverken den emotionelle eller den intellektuelle side er nødvendig at berøre synderligt.
Men kan bare én mand få noget ud af denne bog, og giver den ham det mod der skal til at turde tage ansvar for sit eget liv og sin egen glæde, så er det jo fint. Og så tror jeg at forfatteren har opnået noget.

Jeg har desværre følt at bogen var for feminint optrukket, netop fordi meget af det den beskriver, at der skal til for at man virkelig kan erkende sig selv som mand, er meget med at man skal se sig selv indefra - mærke efter i kroppen - lære at sige til og fra med mere og det fejler da ikke noget, men det er oftere emner som man hører en flok veninder diskutere.
Om pointen så netop er at forfatteren ønsker at gøre manden opmærksom på at det blot er muligheder i hans liv, ja det kan sagtens tænkes. Men personligt oplever jeg at mænd som føler sig usikre eller på anden vis ikke er klar til at indtage sin plads i livet, finder sin egen måde at håndtere tingene på uden at det nødvendigvis skal indeholde yoga, terapi eller lignende. Tit og ofte, blot gennem fællesskaber med andre mænd, da mænd i flok er gode til at give hinanden et skub og en hjælpende hånd.
Desuden syntes jeg det er lidt synd at man i bogen får det til at lyde som om at mænd generelt ikke hviler i sig selv, ikke tør stå ved sig selv. Det er i mine øjne en forkert opfattelse af både de roller mænd har i verden generelt men også af den enkelte mand som helhed.

En bog der kan sætte nogen tanker i gang, hvis man formår at læse den. For godt nok er den ikke så lang, men den er tung at læse og er man ikke dus med fremmedord eller intellektuel tankegang så er den virkelig svær at komme igennem.
Den kan dog klart være interessant som debatoplæg eller som undervisningsmateriale i fald man skal diskutere mandens og kønnets udvikling gennem tiderne.

En anderledes udfordrende bog! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar