søndag den 11. november 2018

Boganmeldelse af: "Tørst/Trøst"!

Anmeldereksemplar fra Forlaget Nelumbo
Forfatter: Libe R
Kortroman
144 sider
Kan købes: HER

Jeg har taget bogen med mig på ferie. Og jeg læste den hurtigere end jeg regnede med. Få timer så havde jeg slugt hele historien. Men så fik jeg til gengæld også noget at tænke over. For den efterlader et stort og lidt voldsomt indtryk.
Ved første øjekast ser bogen dragende, dyster og erotisk ud. Og når man begynder at læse kommer man hurtigt ind i en seksuelt præget stemning. For man lægger hårdt ud med en mand der er på job og efter job skal han hjem og forføre sin kone. Og man får da også hele sex scenen penslet ud i detaljer. Men det virker intimt, og oprigtigt, hvorfor man egentlig ikke føler det bliver for meget. Men så er bogen heller ikke så venlig ved læseren længere. For handlingen går så videre til død og dødens konsekvenser. 
Og hvordan kommer man videre når dem man elsker mister livet?
Og hvorfor er det man tror det kun er familien som lider når nogen dør? Hvad med de andre i ens liv, ens ansatte, ens blomsterhandler m.fl.
Vi kommer ind under huden på flere karakterer og der kommer igen mere sex på banen, da noget sorg bliver erstattet af behovet for nærvær, nogen benytter kærligheden til at undgå hævn og i den dur. Så der er forskellige skæbner man oplever efterfølgende. Og det er rigtig flot gjort i denne roman, der netop ikke er særlig lang.
 
En bog med tung alvor og dybe følelser på spil. En bog med den samme smukke illustration som efterhånden fader ud - en detalje jeg var ret begejstret for. I det hele taget en bog for det voksne publikum, som også tør mærke livets mørkere sider.
 
Jeg har prøvet at komme i tanke om noget jeg har læst som jeg kan sammenligne med, men der dukker ikke rigtig noget op. Så jeg må sige det er et værk som formår at bære sin egen plads.
En speciel og samtidig fin historie, og selv om den damper af sex så er det med følelse og derfor ikke vulgært!
 

fredag den 2. november 2018

Boganmeldelse af: "Tommy med det gyldne ben"!

Anmeldereksemplar modtaget fra Forlaget Memoris
Bogen kan købes: HER
Erik Christian Larsen
64 sider
Børne-/ungdomsbog

Jeg sidder med et lille smil på læben efter at have læst denne bog. Den handler om Tommy som bliver født kalveknæet. Men en trold har forudsagt at han vil blive professionel fodboldspiller, og det kan alle jo godt se ikke kan lade sig gøre. Hans to brødre derimod regner med at de har ret gode chancer.
Tommy arbejder hårdt for tingene og Dennis, der er træner, opfordre ham til at blive ved med at arbejde hårdt. For man ved jo aldrig om træning, træning og atter træning, kan gøre underværker. En dag er der mulighed for at skrive kontrakt med en klub. Tommys brødre tager afsted, men opdager at man andre steder kan tjene mere, så de rejser videre. Tommy må ud og lede efter dem, da de ikke kommer hjem igen. Og her møder han den trold som hans brødre dagen forinden har ydmyget. Trolden er sur og tackler Tommy, så hans ben bliver revet over. Nu er gode råd dyre, for trolden får dårlig samvittighed da Tommy faktisk var flink ved ham. Han henter en troldmand som hjælper med at få benet sat på plads igen. Og så spørger trolden ham om ikke han kan hjælpe med at opfylde Tommys ønske om at blive verdens bedste frisparksskytte, men det kan troldmanden ikke... til gengæld forklare han hvordan trolden kan hjælpe med at gøre Tommys ønske til virkelighed...

En rigtig sød historie som indeholder gode elementer, der kan få børn til at forstå hvorfor man ikke skal drille andre, hvorfor de ter vigtigt man støtter hinanden og hvorfor det er godt at have mennesker i sit liv som vil en det bedste. 
En bog der henvender sig til større børn som selv læser, men den vil også fungere fint som højtlæsning.

Flotte illustrationer, af Jakob Kramer Hero, selv om jeg personligt gerne havde set nogen flere. Det havde bogen og historien sagtens kunne bære.

Bogen er fangende og man bliver ret hurtigt nysgerrig på hvordan det dog skal gå Tommy. I sær fordi man også ret hurtigt syntes hans brødre er lidt tarvelige. Så man vil som læser gerne have det skal gå Tommy godt.

En bog som helt sikkert kan anbefales herfra.

fredag den 26. oktober 2018

Boganmeldelse af: "Atomiseret ud i alting - Smadreroman"!

Anmeldereksemplar fra Trykværket.
Jan H. Hansen
132 sider
Kan købes: HER

Selv her et døgn efter jeg har læst bogen færdig så slipper den ikke mine tanker. Jeg har virkelig nydt at læse bogen. Den var nem at gå til, godt delt op og en skrivemåde som bare fangede mig. Så det var i sig selv en god oplevelse.

At bogen så faktisk rummer en historie som er ret hård på sin egen måde, det gør den absolut ikke dårligere.
Vi har hovedpersonen, som jeg tænker er forfatteren selv. Han prøver at finde ud af hvad livet skal gå med og han kæ,åer lidt med accepten fra sine forældre. Blandt andet er det svært at få moderen til at skrive under, da han skal bruge hendes underskrift for at kunne få SU. Men selv om han møder modgang så tager han det med rimelig oprejst pande og formår at klare sig selv på bedste vis. Han har ikke guld og grønne skove at gøre godt med og han prøver vel i sidste ende bare at finde sit lod i tilværelsen. Han får skrevet en afhandling og selv om han i første omgang ender som arbejdsløs, så er der alligevel dybt inde i ham en drivkraft.
Hans fars død gør at der bliver ryddet lidt op i nogen ting og på samme vis finder han på sin fars computer både dagbog som faderen har skrevet, men også hans egen tale til sin far, i forbindelse med en stor fødselsdag. Og her starter det reelle opgør nok først rigtig for ham. For man får et indblik i at forholdet til faderen fra begge sider har været lettere misforstået, de går skævt af hinanden på mange punkter og selv om de én gang forsøgte at tale ud om tingene, så endte det alligevel i tavshed.
Men nu får han endelig chancen for igennem sine skriverier at bryde den tavshed. Godt nok kan faderen ikke give svar på tiltale, da han jo af gode grunde ikke længere er til stede. Men det får på en måde lukket nogen huller for hovedpersonen. Og han bliver samtidig bevidst om at familie ikke altid er villig til, selv på afstand, at støtte en blot i at være den person man er. 

Det er en anderledes roman. Både måden den er sat op på, men også i forhold til handlingen. For man følger en længere periode for hovedpersonen (forfatteren?), hvor man egentlig fornemmer at man kan sidde på en stol ved siden af hele vejen, og blot observere. Man kan nemt sætte sig ind i tankegangen, ønskerne for livet, håber om at alting kan tales frit om mm og det er dejligt befriende. For hvor mange af os kender ikke til den akavethed/tavshed der kan være til vores forældre eller andre familiemedlemmer? Mange af os kan nok nemt se os selv lidt i hovedpersonens sko. Så den genkendelighed er rigtig rar, omend lidt barsk, da den også minder en om at de forhold der burde være mest åbne og mest ærlige, ikke altid er det.

En roman som jeg var overrasket over fangede mig med det samme, men som jeg netop af samme grund (og flere andre) klart kan anbefale.

onsdag den 24. oktober 2018

Boganmeldelse af: "Erkend dig selv, Mand"!

Anmeldereksemplar fra ContentPublishing
Vildfarelsernes trilogi bind 1
Kim Gørtz
165 sider
Kan købes: HER

Jeg har vist aldrig læst noget i stil med denne bog. Og da den jo umiddelbart handler om at være mand så er jeg måske heller ikke den helt rigtige til at læse og vurdere den, da jeg jo i hvert fald har et forkert køn, i forhold til udgangspunktet.

Men bogen er samtidig et indblik i mandens roller i samfundet. Både førhen, nu og i fremtiden. Det er en måde at definere sit værd i livet på og selv om jeg mangler at forstå forfatterens bevæggrunde for at skrive bogen, så er jeg ikke i tvivl om at han vil noget med denne bog.
Jeg forsøger gentagne gange som læser at lure hvad forfatteren selv mener og især når vi snakker om kønnenes identitet, for jeg tænker at man har en årsag til at give sig ud i et sådan emne. Men den mening finder jeg aldrig. Så jeg er nødt til at prøve at se det som en slags fagbog der gerne vil gøre op med hvad det betyder at være mand i den tid vi lever i nu og her.
Der nævnes "den antikke mand" og "den moderne slyngel". Der er en masse modsætninger i hvordan man var som mand førhen, hvor ens rolle var mere defineret, og så til i dag hvor mandens rolle i mange sammenhæng er mere svævende. Og så nævnes der den usikkerhed man som mand (menneske i det hele taget) kan føle, og som kan gøre det endnu mere besværligt at finde sin egen livsglæde og mening med tilværelsen frem.

Udover det så er jeg faktisk lidt i tvivl om hvordan det er meningen at den gængse mand skal få noget ud af denne bog.
Og det siger jeg ikke fordi bogen ikke er interessant, men fordi jeg oplever at bogen henvender sig mere til de mænd der er mere spirituelt anlagte end til den gængse mand man støder på på tværs af alder, kulturer mm. For meget af bogens fokus handler om at mærke efter. At se ind i sig selv. At finde en slags guide via meditative tilstande. At indgå i yogaens verden for at komme i kontakt med kroppen. Samtidig med at den mere intellektuelle side bliver udfordret ved at henvise til Goethe, Kant og andre igennem tiden. Og personligt kender jeg mange mænd som vil stå helt af på både det ene og det andet, da de lever et liv som de ønsker og alligevel tør stå ved sig selv - hvorfor hverken den emotionelle eller den intellektuelle side er nødvendig at berøre synderligt.
Men kan bare én mand få noget ud af denne bog, og giver den ham det mod der skal til at turde tage ansvar for sit eget liv og sin egen glæde, så er det jo fint. Og så tror jeg at forfatteren har opnået noget.

Jeg har desværre følt at bogen var for feminint optrukket, netop fordi meget af det den beskriver, at der skal til for at man virkelig kan erkende sig selv som mand, er meget med at man skal se sig selv indefra - mærke efter i kroppen - lære at sige til og fra med mere og det fejler da ikke noget, men det er oftere emner som man hører en flok veninder diskutere.
Om pointen så netop er at forfatteren ønsker at gøre manden opmærksom på at det blot er muligheder i hans liv, ja det kan sagtens tænkes. Men personligt oplever jeg at mænd som føler sig usikre eller på anden vis ikke er klar til at indtage sin plads i livet, finder sin egen måde at håndtere tingene på uden at det nødvendigvis skal indeholde yoga, terapi eller lignende. Tit og ofte, blot gennem fællesskaber med andre mænd, da mænd i flok er gode til at give hinanden et skub og en hjælpende hånd.
Desuden syntes jeg det er lidt synd at man i bogen får det til at lyde som om at mænd generelt ikke hviler i sig selv, ikke tør stå ved sig selv. Det er i mine øjne en forkert opfattelse af både de roller mænd har i verden generelt men også af den enkelte mand som helhed.

En bog der kan sætte nogen tanker i gang, hvis man formår at læse den. For godt nok er den ikke så lang, men den er tung at læse og er man ikke dus med fremmedord eller intellektuel tankegang så er den virkelig svær at komme igennem.
Den kan dog klart være interessant som debatoplæg eller som undervisningsmateriale i fald man skal diskutere mandens og kønnets udvikling gennem tiderne.

En anderledes udfordrende bog! 

fredag den 12. oktober 2018

Boganmeldelse af: "Da lille Proton pruttede sin familie væk"!

Børnebog
36 sider
Udkommer 18. oktober 
Kan bestilles: HER
Anmeldereksemplar fra Jakob Lund Pedersen

Den er lidt sjov den her bog. For den rummer mere end bare en historie. Den indeholder nemlig en snert af undervisning og egner sig klart bedst til at blive læst sammen med sine børn når de skal til at lære om naturvidenskab. I denne bog lærer man nemlig atomer og kende. Man får forklaret hvad det er for en størrelse, hvad de består af og for at gøre det hele mere overskueligt har man lavet en familie ud af disse bestanddele. Elektricitet bliver også nævnt, men dog ikke forklaret på samme vis.

Der er lille Proton som prutter meget og højt. Og en morgen prutter han hele sin familie ud af huset. Han må nu ud og lede efter dem og finder først sin far, Hr. Neutron. Så hunden Kvark og til sidst sin mor, Fru Elektron. Og mor er sur fordi hun ikke kan komme ned fra det træ hun er landet i. Så n skal de finde ud af hvordan de får hende ned. Og da de finder en løsning er de så glade for at være samlet igen at de beslutter sig for at holde en fest.

Bogen indeholder sider hvor man kan vise sit barn/sine børn hvordan atomer ser ud og sider hvor man kan tegne sine egne atomer.
Udover det så er bogen virkelig flot illustreret, hvilket var en fornøjelse at følge med i undervejs.
Det eneste jeg savner som læser er sidetal, men det har ingen betydning for historien :)

En fin introduktion til atomer i børnehøjde, så har du små børn og syntes de skal lære lidt om hvad atomer er for nogen, så kan bogen klart anbefales... Nej, det kan den faktisk også alligevel, for den er rigtig fint sat op og ganske underholdende.

Så hvis du har lyst til at læse den sammen med dit barn/dine børn, kan jeg kun sige: God fornøjelse!

mandag den 8. oktober 2018

Boganmeldelse af: "Du skal da være mor - hvis du har lyst"!

Af Karin Rahbek
180 sider
Forlaget LinjeH
Bogen er fra 2013
Den kan købes: HER


Jeg har i flere år gerne ville læse denne bog, og nu fik jeg så endelig købt den. Og jeg må sige at den faldt mig nem at læse, for jeg havde færdiggjort den i løbet af en dags tid. Men så måtte jeg også lægge den fra mig fordi jeg fik noget at tænke over.

Jeg har altid vidst at jeg ikke ville have børn og selv i en alder af snart 33 år har det ikke ændret sig. Det er et emne jeg har været meget i kontakt med, ikke fordi jeg nogensinde har været i tvivl, men fordi jeg har oplevet fordomme om den livsstil jeg har valgt og fordi jeg har kunne hjælpe studerende med at skrive opgave om samme. Men i tvivl om hvorvidt jeg skulle være mor eller ej, har jeg aldrig været.

Og jeg så frem til at læse bogen, fordi forfatteren ligger op til at her er en bog som giver en chance for at føle sig forstået og føle sig som en del af et fællesskab, i den her specifikke livsførelse. Og alligevel sidder jeg tilbage med en helt anden følelse  efter at have læst bogen. For jeg er så grundlæggende uenig i det meste af det forfatteren skriver at jeg faktisk endte med at blive irriteret på hende.
Jeg lagde derfor bogen lidt væk og så tog jeg fat i et par personer tæt på mig. Den ene uden børn og den anden med børn. For jeg følte jeg var nødt til at vende nogen ting med andre, for at se om det kunne gøre at jeg bedre kunne forstå forfatteren. Hvorfor kontaktede jeg ikke forfatteren selv? - det gjorde jeg ikke fordi jeg slet ikke følte en forståelse og derfor var jeg lidt bange for at jeg ville komme til at kontakte hende af ren nysgerrighed i stedet for at reelt prøve at forstå hende. Og efter de samtaler med først den ene og siden den anden så ved jeg ikke om jeg er blevet klogere. Nærmere er jeg blevet bekræftet i at vi allesammen er forskellige.

Bogen i sig selv handler om at forfatteren kæmper med en tvivl. Tvivlen om hvorvidt hun skal "gøre som samfundet forventer" - altså blive mor, eller om hun skal leve livet som hun selv vil, uden børn. Hun bliver endnu mere i tvivl da hun møder manden i sit liv og ser at han er en god far for sine to store børn. Hun er med i et netværk for folk uden børn, men det virker ikke som om det hjælper hende, nærmest virker det mere som om det giver hende et sted at snakke om tingene, men uden det løser noget.
Hun erstatter lidt de børn hun ikke vælger til med at have nogen katte og beskriver også undervejs hvordan dyrebørn gør noget ved en som person. Men det største element i bogen er hendes usikkerhed. Hendes tvivl. Hun spejler sig meget i andre kvinder og som læser føler jeg aldrig rigtig at hun har mod på at stå ved hvem hun er som person og hvad hun ønsker, før hun i løbet af flere år, med læsning om det at være mor med mere, bringer hende til en forståelse af at det er sådan det er for hende. Hun ønsker ikke egne børn. Men hun er alligevel bange for at blive ensom som ældre, bange for at komme til at mangle noget og hun beskriver sågar en form for dårlig samvittighed over ikke at sætte børn i verden da hendes økonomiske stabilitet og hendes livsførelse ellers efterlader plads til det.

Bogen henvender sig til folk der er i tvivl om hvorvidt de ønsker børn. Og jeg undre mig personligt over at bogen skal fungere som en platform for et fællesskab, fordi der mangler (i hvert fald da bogen udkom) bøger om dette emne, hvorimod der er tonsvis af bøger og tekster om glæden ved at blive forældre. For det syntes jeg ikke den formår. Jeg ville efter at have læst den, hvis jeg endelig var i tvivl, ikke være hverken mere eller mindre sikker på hvad jeg skulle. 
Men jeg har som person heller ikke selv haft den tvivl som der beskrives og derfor er bogen måske helt forkert for mig at læse.

Jeg har dog alligevel svært ved helt at anbefale bogen. For det første fordi jeg ikke kan læse mig frem til at man skulle blive klogere af at læse den, hvis man skulle være i tvivl. Og for det andet fordi jeg undre mig over at forfatteren nærmest ikke tør stå ved sig selv. Og det genere mig som læser. For jeg har altid lært at hvis du er i tvivl så er du reelt ikke i tvivl!


fredag den 5. oktober 2018

Boganmeldelse af: "Den blå drage - Øvelse gør mester"!

Anmeldereksemplar fra forfattere
Ry Kristensen
Forlaget Evig
44 sider
Børnebog
Lixtal 24
Kan købes: HER

Sidste bog i serien om Den blå drage. Henvender sig til aldersgruppen 8-9 år og opefter hvis de skal læse selv, men kan også læses sammen med/for mindre børn.
Super fint illustreret.

I denne bog skal Blå lære at flyve. Det er han ikke så meget for, da det er gået galt når han har øvet sig derhjemme. Men de får god undervisning i det og da Blå og Rosa, en rød dragepige er på hold sammen, vædder de med et andet hold, Flamme og Bruno, som tit driller, om hvem der kan flyve først og være ti sekunder i luften. Det hold der taber skal rulle sig i en Bronto bæ og det har ingen af dem lyst til.
Rosa letter først af de to, men hverken hun eller Blå er så god, hvorimod Flamme klarer sig ret godt. Så nu er gode råd dyre, for de vil jo helst ikke have at Flamme er ti sekunder i luften. Men kan en af dem nå at lære at gøre det bedre?

Det er en sød historie om det at vokse op og komme i skole. Lidt om at man med gode venners hjælp kan få mobning til at gå væk, man kan have det sjovt med andre og ikke mindst kan man få lidt selvtillid. Det er godt budskaber der bærer serien.
Denne tredje bog er som de andre to rigtig hyggelig, så giver du serien en chance, kan jeg kun sige god fornøjelse :)