fredag den 1. december 2017

Boganmeldelse: "Der var engang en gang"!


Digte
70 sider
Udkommer 1. dec. 2017
Kan købes: Her

Jeg fik dette anmeldereksemplar og så frem til at læse det. Jeg har noget med digte. Jeg kan i perioder vældig godt lide at dykke ned i poesiens verden. Og især ting der skiller sig lidt ud fanger gerne min opmærksomhed.

Og dette værk skiller sig ud. Så meget at jeg er gået helt bag om dansen. For jeg har læst det på flere måder. Først læste jeg alle digtene på én aften og så læste jeg dem enkeltvis lidt og lidt af gangen. Og for en gang skyld må jeg erkende at jeg intet fik ud af det.

Og nej det er ikke digtene der fejler noget, for sproget er ret fint og der er gode rytmer. Man kommer ind i et univers der er ret anderledes og hvor der bruges en del forskellige dyr som referencer til noget jeg ikke helt ved hvad er. Det er mig den er gal med. For jeg var ganske underholdt undervejs, men jeg forstod ikke en disse! Og det er da ikke ligefremt det sjoveste at skulle erkende, men på den anden side så var det også en udfordring jeg fornøjede mig med. For jeg blev ved at prøve. Jeg blev ved at læse digtene fordi jeg tænkte at det simpelthen ikke kunne passe. Men det gør det altså. Jeg forstår intet af det jeg har læst.

Jeg håber sådan at andre kan få mere ud af denne digtsamling end jeg kunne. Og jeg kommer klart til at prøve at læse digtene igen med tiden, for jeg kunne godt lide måden de er sat op på. Jeg tror mit næste træk må være at spørge forfatteren bag digtene hvad pointen er, for ellers begynder det bare at irritere mig at jeg intet har forstået... Så må vi se om forfatteren kan løse mysteriet for mig...?...

3 kommentarer:

 1. Og nu svarer forfatteren... ;-)
  Altså for digte har jeg også selv til tider fornemmelsen:
  Her er et eller andet, men jeg kan ikke få rede på hvad det er
  - Jeg kan ikke forstå det tankemæssigt.

  Jeg mener at når man læser en tekst,hvis ord man forstår, så er det O P L E V E L S E N der kommer først
  Og den giver så straks nogle følelser fra sig - disse følelser kan så give anledning til - forvirring - afsky - glæde - nysgerrighed - ligegyldighed. Er teksten ikke meget abstrakt, så kommer der også et indre billede samtidigt med disse følelser.
  Og jeg forstår på din anmeldelse at du i hvert fald fik vækket din nysgerrighed ved nogen af teksterne.
  -
  Det er meget godt - kan du så sige -, men som sagt, så F O R S T Å R jeg ikke det skrevne.

  Det hører jeg som at du insisterer på at de skal give dig en tankemæssig forståelse. Men for at det kan ske, så skal teksten være tæt på dine egne begreber og tankesæt. Og det kan man sagtens komme ud for ikke er tilfældet.
  Men somme tider er der ikke så meget at forstå ud over de indledende følelser og det billede man få ved læsningen - i stedet er man efterladt i en stemning -.
  Og jeg tror da nok at der er to tekster som burde være 'spiselige' - det er altså noget jeg tror -
  Det er:
  Svalerne (som er inspireret af en fåreflok i det spanske højland)
  Nødvendigheden (Som er inspireret af nogle af vore politikeres insisteren på at deres beslutninger er nødvendige - og vi tror på det - også når skandalerne viser sig bagefter)
  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke som sådan behov for at forstå digtene tankemæssigt. Hvor hører du mig insistere på dette? Jeg har større behov for at forstå hvad det hele handler om. Og for at finde en form for tråd igennem digtsamlingen. Eller en mangel på samme. Og for at få en forståelse af hvad det er du som forfatter vil med digtene.
   Jeg forstår ikke hvad digtene i sig selv handler om og selv de to du henviser til ved jeg ikke hvad ideen er med. Det bliver blot nogen sammensatte linjer som bliver ligegyldige for mig, da jeg ikke kan finde mening med dem. Der behøver ikke være en rød tråd i en digtsamling men for det meste er der altid et enkelt digt som så kan give associationer til noget andet være sig samfundsproblemer, parfohold eller lign. Og det er der for mig at se ikke i denne digtsamling (og det er selv om du nu giver udtryk for at det er fx samfund noget af det handler om). Og derfor bliver jeg i tvivl både mens jeg læste og bagefter. For jeg ved ikke hvad jeg skal bruge digtene til. Der er ikke nogen der for mig giver nogen form for mening. Men det er jo kun godt at du som forfatter selv har en ide med at skrive digtene, for ellers ville det jo nok være umuligt at skrive i det hele taget. Jeg tror bare jeg må kapitulere for en gang skyld og erkende at dette her er udenfor min rækkevidde af hvad min forståelse kan rumme.
   Det er klart at det er generende at sidde og læse digte eller andre tekster og virkelig ikke føle at man er med på nogen som helst måde, og som jeg også skriver så håber jeg andre får mere ud af digtene end jeg gjorde. Men tak for du lige ville kommentere og tak for muligheden for at læse noget jeg ellers nok ikke havde stiftet bekendtskab med! VH Inge

   Slet
 2. Det var sjovt, du fik overhovedet ingen oplevelse af bare en af teksterne? - For så må jeg give dig ret i at teksternes verden og din 'læseverden' ikke passer sammen. Interessant synes jeg.
  Fortsat go' læselyst og go' jul' :-)

  SvarSlet