tirsdag den 4. november 2014

Boganmeldelse: "3096 dage"!

Natascha Kampusch.
272 sider.

Jeg tror ikke at der er én eneste som kan påstå at de ikke har hørt om Natascha.

Pigen der levede i fangeskab hos en syg mand gennem 8 år og som fik befriet sig selv hvorefter gerningsmanden begik selvmord.

Wolfgang Priklopil kidnappede Natascha på åben gade mens hun var på vej i skole. Han smed hende ind i sin varevogn og kørte væk (hjem) med hende.
Han havde bygget et fangehul under jorden som han holdt hende i.

Han forsøgte at hjernevaske hende med sine egne syge tanker,  han sultede hende, tæskede hende og han slap godt fra det. Ihvertfald indtil hun 8 år efter pludselig får en uventet chance for at flygte.

Natascha har siden hen givet udtryk for at hun ikke kun oplevede had og foragt for hans gerninger mod hende men også at hun havde knyttet sig til ham. Han var det eneste menneske i 8 år i hendes liv og hun var derfor dybt afhængig af ham, så hun følte en sorg da hun hørte han havde begået selvmord selv om hun godt vidste at han ville reagere sådan.

Bogen er ikke så dybtgående som man kunne håbe og man føler ikke at det er hele historien hun rent faktisk fortæller. Men hun nævner også selv at der er ting hun ikke vil fortælle, blandt andet de seksuelle overgreb vælger hun helt at udelade, og det er som om hun i sin egen historie ser tingene udefra og at det ikke som sådan er hende selv der oplever og fortæller.

Bogen er ikke så barsk som man kunne tro for der er ikke de store følelser i den måde hun beretter om sin tid i fangeskab.
Men til gengæld mærker man tydeligt hendes frustration over at samfundet bagefter ikke kan rumme at hun på sin egen måde gir udtryk for at kunne og ville selv og gir hende plads til at sørge over at Wolfgang ikke længere er i hendes liv.

Der er nogen selvmodsigelser som er lidt svære at forholde sig til og det gør også at bogen virker en smule overfladisk desværre...

Jeg syntes ikke jeg har fået mere forståelse af det der skete med hende ved at læse bogen end hvad jeg allerede havde igennem medierne dengang hun blev fri.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar