onsdag den 20. september 2017

Anmeldelse af Skjaldens værker!

https://www.tellmeastorytoru.dk/ Har udgivet nogen små værker. Jeg har læst "Søhelten Admiral Niels Juel og Valdemar slot" samt "Historien bag Sønderjysk kaffebord". Begge små fortællinger som både er forklarende og interessante hvis man har lidt historisk interesse.

Skjaldens værker, dækker over at forfatteren opfatter sig som skjalden der førhen havde mange forskellige roller. Blandt andet historiefortæller. Forfatteren bag disse to værker hedder: Birgitte Albæk Henriksen og du kan læse mere om hende HER!

Jeg har læst værkerne som e-bog. (Fysiske eksemplarer findes de vist ikke som).
De fås også som lydbøger.Jeg vil starte med at skrive lidt om "Søhelten Admiral Niels Juel og Valdemars slot"!

Dette er en kort beretning om hvordan Niels Juel blev den mand han endte med at være. Med titel og slot. Vi hører om søslaget ved Køge bugt som han sørgede for at vi overlegent vandt imod svensken. Og senere hører vi om hans ægteskab, der ikke var helt velset, da hans kone kom fra en landsforræderisk familie. De havde fire børn. Og den dag i dag er det stadig direkte slægt derfra som bor på slottet. Slottet der i øvrigt er åbent for offentligheden.

Det er en rigtig fin fortælling hvor man får højdepunkterne uden man behøver kende så meget til historien bag i forvejen. Og det er næsten som at få fortalt nogen historiske begivenheder, bare på en måde så man lidt bedre kan huske det bagefter, da der ikke er for mange forstyrrende detaljer. Et rigtig fint lille værk.


Så vil jeg skrive om den anden historie. Nemlig "Historien bag sønderjysk kaffebord"!

Her får vi først forklaret hvorfor man i sin tid fandt på at afholde disse møder med kaffe og kage. Og man får også en fin beskrivelse af de mange typer kage. 7 kager af forskellig art går igen. 7 bløde, 7 tørre - og i den dur. Man startede for eksempel med "Stopkache" (stopkage) for at tage den værste sult. Hovednummeret var "Brødtorte" (rugbrødslagkage). Og selv om man i perioder op igennem tiden har droslet ned for hyppigheden af disse kaffe/kagemøder så har man i perioder alligevel gjort mere ud af det. Især når der har været trænge tider og alkohol ikke var tilladt eller nemt at skaffe. I dag har man stadig kagebordet, men på en lidt anden måde. Det er knap så overvældende og man smager sjældent alle slags kage på bordet, da man i dag godt ved at det ikke er så sundt.

En fin beretning om hvorfor kaffe og kage faktisk er så vigtigt i Danmark, ikke mindst for sønderjyderne som står bag det overdådige kagebord. Det er spændende at høre om og man får helt lyst til kage når man læser om det. Så det kunne da være man skulle unde sig selv et godt stykke kage for en gang skyld... det kan i hvert fald anbefales :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar