onsdag den 5. juli 2017

Boganmeldelse: "Sjælestorm"!

Forfatter: Maja Maria Rakel Dahl
Forlag: Mellemgaard
Digte
118 sider
Kan erhverves: HER!

Tak for dette anmeldereksemplar, som jeg har modtaget efter en henvendelse fra forfatteren selv.

Hun omtaler selv digtene/bogen som selvbiografisk men som læser er det nok ikke helt tydeligt. Man er med på der går nogen tid og man får lidt forklaring på hvad tanken bag digtene er men der er ikke som sådan nogen tidslinje.

Digtene er barske, sorte, mørke, sarkastiske mm. De rummer alt det kaos som man står i og oplever undervejs med mødet med systemet. Især med det psykiatriske system. Vi har her at gøre med digte der afspejler den virkelighedsopfattelse og den fortvivlelse der er for forfatteren i perioder i hendes liv hvor hun diagnosticeres og bliver stigmatiseret i en sådan grad at, selv om hun måske nok er "syg" i forvejen så bliver det hele meget værre af at blive sat i bås!

Det er digte som ikke er opdelt specielt. De kører ud i en smøre og selv om der så er ændret skrifttype og man godt rent sprogligt kan se hvor opdelingerne reelt er så bliver man fanget ind i en malstrøm af ord der enten fanger en eller forvirrer en. Jeg var personligt skræmt over hvor meget jeg faktisk fik ud af at læse disse digte. Hvor meget jeg faktisk kan relatere til det provokerende tankespind man møder i bogen. Og hvor nemt det er at mærke at forfatteren har båret (hvis hun ikke stadig bærer) rundt på en massiv smerte efter at have oplevet mange horrible ting op gennem sin opvækst og sit liv.

Det er ikke den pæne piges udbrud, men nærmere den pæne pige der her giver slip og lader sig selv svælge i det anarkistiske, det rå, det tilsølede liv. Det er her vores forfatter virkelig giver slip på sig selv og udfordrer læseren. For man skal kunne tage imod det. Det er tungt og hårdt, men man kan også fornemme at der ligger en mental kamp bag ordene og derfor giver de god mening at læse.

En hård og interessant digtsamling, som udfordrer sin læser. Ikke digte jeg nødvendigvis ville anbefale til nogen der ikke er vant til at læse digte. Men hvis de selv har oplevet overgreb på forskellig vis så kan det måske give mening alligevel.
Er man mere vant til at læse digte så kan man til gengæld få en hel del ud af denne bog, hvis man formår at sætte sig ind i betydningen bag. For her er i den grad en forfatter der har noget på hjertet.

En digtsamling som jeg gerne vil anbefale og især til alle læsere som måske selv kender til at have psykisk sygdom inde på livet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar