torsdag den 28. januar 2021

Boganmeldelse af: "Mennesker og mosevæsner"!

 

Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget Mellemgaard.

Forfatter Jens S. Holt.

Folkesagn.

214 sider.

ISBN: 978-87-7237-215-0


Vi kender nok alle til forskellige ældre historier som lyder lidt for utrolige til at være sande. Og her er vi da også på kanten af nogen fortællinger som nok ikke er helt sandfærdige, men som alligevel har kunne give folk førhen og i dag noget at tænke over samt lade sig skræmme en smule af.

Bogen er fyldt med 8 forskellige sagn fra Sulstedt mose og omegn. Vi hører blandt andet fortællingen om Bitte Inge som er en lille pige der forsvinder, og det viser sig at være elverfolket som har taget hende. Så møder vi også et spøgelse med raslende lænker, som viser sig at være en mand der var yderst grådig og aldrig fik en arving og derfor er han henvist til at spøge og bære en landmålerkæde om halsen. Og vi kommer omkring trolde, magi, mosekoner, nisser og ikke mindst kærlighedshistorier. Så her er virkelig lidt for enhver smag omend med et strejf af morale, venskab, fællesskab og uhygge ind over.

Der er lidt skønhedsfejl i korrekturen men det er ikke skæmmende undervejs. Og det er dejligt med en bog hvor man kan læse små historier en efter en, uden man absolut skal læse hele bogen ud i en køre. At fortællingerne så samtidig er fangende og interessante gør den klart værd at smide sig i sofaen for.

Så alt i alt er det et godt værk, som man kan få lidt tid til at gå med. Man bliver efterladt med en følelse af at det kunne være sjovt at høre mere også selv om der er død og selvmord indblandet undervejs. For der skal jo være noget trist og lidt uhyggeligt som opvejer det gode. Det er nemlig med til at holde en godt fanget som læser.

Den lille julefortælling til sidst, hvor vi møder gårdnisser og køer er virkelig hyggelig. Ikke mindst fordi der er en god morale i den historie. Vi skal behandle hinanden og dyrene ordentligt!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar