lørdag den 26. januar 2019

Boganmeldelse af: "Snak om det... med alle børn - en bog om angst, depression, stress og traumer."!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatteren.

Man kan læse mere om bogen og forfatterens arbejde: HER
Man kan ligeledes købe bogen: HER
Forfatter: Karen Glistrup
Illustrator: Pia Olsen
Forord af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Mary.
Bogen er på 56 sider.

 Den her bog er meget speciel. Fordi den egentlig ikke er skrevet til hverken børn eller voksne. Den er skrevet til os allesammen som kommer i kontakt med børn - og selvfølgelig primært til forældre og undervisere/pædagoger som har børn tæt inde på livet. Bogen åbner op for en mulighed for at samarbejde med børn på en helt anden måde end man plejer. For børn oplever verden mere intenst end vi måske tænker over som voksne, og derfor oplever de også sygdomme i familien som skræmmende, måske farlige og i hvert fald noget som betyder noget. 

Psykiske lidelser er stadig tabu og derfor ikke noget der tales for højt om. Og det skal vi have gjort noget ved. Der er så mange mennesker der lider af stress, depression, angst mm at vi alle på et eller andet tidspunkt kommer i forbindelse enten med en der er syg, eller med en pårørende. Og især for børn, som måske oplever en forældre eller søskende, som er syg, kan have et stort behov for at forstå hvad det er der sker.

Det er det som bogen her kan. Den kan give den voksne en ide om hvordan man åbner op for svære emner, når barnet ønsker at tale. Den giver også redskaber til måder at tale sammen på samt øvelser som man sammen eller hver for sig, kan lave. Og det giver en rigtig god indgangsvinkel til noget samvær, som kan gøre barnet mere tryg, i alle henseender.

Jeg var med det samme interesseret i at læse bogen fordi det ikke er en hemmelighed at jeg selv har haft en svær depression. Og selv om jeg ikke har børn, så har jeg oplevet efterfølgende at venner og families børn har haft nogen spørgsmål omkring dette. Og det mest mærkelige ved det er sådan set ikke at børnene har haft spørgsmål, men at forældrene mange gange ikke har kunne forstå at jeg ret ærligt har ville svare børnene. 
Men som bogen her netop beskriver, så har børn ikke altid brug for at blive skærmet, tværtimod har de behov for en enkel og logisk forklaring, så de ikke går og bekymre sig eller spekulere unødigt. Børn ved nemlig godt når vi voksne ikke fortæller dem alt. Og der kan vi som voksne helt sikkert lære at kommunikere på en anden måde. For hvad er det egentlig der gør at vi hellere vil lade børnene føle at her er noget de ikke må tale om, fremfor at sætte os ned med dem og prøve på deres niveau, at forklare dem hvordan verden hænger sammen?

Jeg kan på mange måder kun anbefale bogen her. Den er med korte præcise forklaringer, flotte illustrationer og den er yderst aktuel i dagens samfund, hvor mange lider af stress, har oplevet traumer mm.

Så har du børn, arbejder du med børn eller kommer du i kontakt med børn, så kan bogen her give nogen gode redskaber til at få lært at tale med børn om livets mere tunge sider. Så jeg håber den vil komme ud til alle der har behov for det!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar