torsdag den 1. august 2019

Boganmeldelse: "Nikolaj"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatter Mark Liebst.
Forlag: Books On Demand GmbH.
424 sider.
Udgivet 2019.
Kan købes: HER

Det er ingen hemmelighed at jeg før har læst Marks skriblerier og jeg har altid syntes han skrev godt. Det syntes jeg også denne gang.

Bogen handler om Nikolaj som godt ved med sig selv at han er til drenge. Han er 15 år og meget introvert - eller rettere han kan godt lide at være i sit eget selskab men han længes sådan set efter noget mere. Han længes efter gode venner. 
Han er forelsket i en af drengene fra klassen, men det tør han på ingen måde reagere på. Han bliver drillet nok i forvejen og hvis folk så også finder ud af at han er homoseksuel så er han da først sikker på at livet er slut.
Men mon ikke godt nogen ved det? Altså ud over hans storebror som læste hans dagbog engang.

Nikolaj fantasere meget og hormonerne raser i kroppen. Det jo ret naturligt som teenager, men han føler det er lidt pinligt. Især fordi han ikke kan lade være at fantasere om ham som han er forelsket i. Og vi kommer med hele vejen i de fantasier. Vi hører om de begyndende seksuelle mønstre Nikolaj oplever og tænder på. Vi er med ham igennem flere masturbationer og ikke mindst er vi med ham når han føler skam.
Det er på sin egen måde både komisk og rørende men også utrolig relevant, da mange unge som ikke er sprunget ud som homoseksuel, virkelig vil kunne få stor glæde af denne bog.

Jeg vil ikke afsløre for meget af handlingen, men Nikolaj får nogen oplevelser med klassen der gør at han kan føle sig accepteret. Og han får også en ven og måske lidt til. Samtidig er der en familiedynamik som er meget rammende for nutidens unge, hvor mange lever i skilsmissefamilier. Vi er blandt andet med Nikolaj i Sverige hvor han møder sin fordrukne far. Så hele følelsesspektret er i spil i denne bog.

En bog for unge og voksne der rummer det hele. Sex, drama, familieliv, venskab, kærlighed - you name it.
Men det er nok ikke en bog for folk som er alt for sarte, for der er nogen meget eksplicitte scener/fantasier som nogen nok vil betegne pornografiske, og er man ikke til det eller har man ikke lyst til at høre om en ung homoseksuel drengs fantasier med mere, så ville jeg nok springe bogen over.
På alle andre områder vil jeg klart anbefale den, da den ud over at være godt skrevet og er yderst fangende, samtidig kan være god til at skabe debat om hvad det vil sige at være ung og homoseksuel i vores samfund. For ja vi bryster os af at være åh så fordomsfri - men er vi det nu også rent faktisk?

Mark - du har fået stablet en bog på benene som får mine varmeste anbefalinger, selv om det ikke er nødvendigt. 
For bogen bærer sin egen plads rigtig fint! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar