onsdag den 17. april 2019

Boganmeldelse: "RAW. Spis næringsrigtigt RAW"!

Anmeldereksemplar modtaget Mellemgaard.
Forfattere: Kok Andreas Hardrup, ph.d.Charlotte T. Frobenius og klinisk diætist Klaus Frobenius.
Kogebog.
129 sider.
Kan købes: HER

Forretter, hovedretter, desserter, juicer mm. En typisk kogebog hvis det ikke lige var fordi den omhandler RAW food. RAW food er et koncept hvor man spiser friske råvarer der ikke tilberedes over 42 grader. Det meste er råt, blendet, koldt og måske lagt i dehydrator. Enkelte ting anbefales det at fryse - for eksempel rå fisk, som man helst ikke skal benytte uden det har været frosset så man undgår sygdom. Der er dog også enkelte ting der anbefales et let opkog for at undgå sygdomsfremkaldende bakterier, men dette er mest hvis man benytter frosne bær.
Selve konceptet er altså at man spiser så råt og uforarbejdet som muligt.

Er det så nemmere end almindelig mad? Næh egentlig ikke. For man skal stadig regne med noget tid til at klargøre råvarerne. Snitte, hakke, blende, fryse, dehydrere. Især det sidste kan tage flere timer. Der er blandt andet et knækbrød som skal have 10-12 timer før det er tørret nok ud. Så hvis man tænker at dette er en nemmere løsning end andet mad, så tager man fejl.

Fordelen er at man får mad som er mere rent, ikke er tilsat alle mulige tilsætningsstoffer og man kan sagtens få et sundt måltid ud af dette. Man kan i den grad også få et usundt, da især desserterne er meget kalorietunge. Men som al anden mad så gælder alt med måde.

Bogen er flot illustreret og opskrifterne er nemme at gå til. Nogen ingredienser koster dog lidt og da meget er baseret på cashewnødder så skal man i hvert fald ikke være nøddeallergiker.
Der serveres "cerviche" nej - "CEVICHE" for hvordan det ekstra R er kommet med hele vejen igennem den ret ved jeg ikke men det genere mit øje at læse den samme stavefejl om og om igen på samme side. Dette er dog heldigvis en af de eneste fejl- hvis man lige ser bort fra at der anbefales blomkålsris til glutenallergikere i stedet for ris (ris indeholder ikke gluten - de skal så til gengæld koges). Så jeg syntes faktisk niveauet er lidt lavt da jeg forventer at folk med uddannelse indenfor faget (kok, diætist mm) ved hvad der er faktuelt korrekt.

Men det til side så er det en fin kogebog, især hvis man er meget glad for cashevnødder. Både min mand og jeg gik død i at afprøve retterne da det hele er for meget baseret på disse nødder og da vi begge savner varme retter, som jo ikke findes her.

Der findes andre kogebøger derude om dette koncept og de har noget mere at byde på. "42°raw" for eksempel er en bog der giver en et noget bedre indblik og nogen mere inspirerende opskrifter. Men vil man bare lige hurtigt afprøve nogen få ting RAW så kan man sagtens benytte denne bog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar