torsdag den 5. december 2019

Boganmeldelse af: "Moderne folkefortællinger"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget BoD - Books on Demand.
Forfatter: Unna Hvid.
176 sider.
Kan købes: HER

Kender du de gamle folkeviser? Jeg gør ikke som sådan. Selvfølgelig er der nogen enkelte jeg har hørt om og nogen historier som er bundet op på disse, men det specielle ved denne bog er at de 15 små historier er med udgangspunkt eller inspiration fra netop de gamle folkeviser. Og hver enkelt fortælling får derfor sit eget udtryk.

Nogen af historierne er lavet så de er ret nutidige, andre har et godt budskab og andre igen er blot en fortælling om fx død og mord. Det unikke er at de nærmest alle har en åben slutning, så man selv kan bygge videre på fortællingen i sin fantasi. Og nogen af fortællingerne kryber virkelig ind under huden på en.

Jeg var lidt længe om at komme rigtig i gang med at læse bogen, indtil det gik op for mig at jeg ikke skulle læse den ud i en køre, som jeg ellers normalt ville gøre. Jeg fik meget mere ud af den, ved at læse en enkelt fortælling og så lægge bogen til side og læse den næste på et senere tidspunkt. Og det er altså lidt af en kunst at få mig som læser, til at forstå at jeg skal lægge bogen til side.

Unna får skabt et univers af fortællinger som alle har noget at byde på og hvad enten man kender de gamle folkeviser eller ej, kan man få rigtig meget ud af at læse denne bog. Så det er helt sikkert anbefalelsesværdigt og et værk som jeg håber mange vil give en chance.

En sjov bog, fordi den ikke rigtig ligner andet på markedet. Og det i sig selv er værd at sætte pris på.
Jeg var glædeligt overrasket både mens jeg læste bogen og bagefter, for den bliver hængende og giver en noget at fundere over.

Så giver du dig i kast med den vil jeg gerne sige: Rigtig god fornøjelse.

tirsdag den 19. november 2019

Boganmeldelse af: "Lyset i dig"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatter Tine Hoeck Rodriguez
Digtsamling
53 sider
Kan købes: HER

Korte digte der rimer. Ganske finurlige og hyggelig læsning. Digtene afspejler forfatterens egne oplevelser med folk og refleksioner over livet. Hverdagen, livsglæden, livet generelt, håb, tanker mm. Man kan lægge en masse betydning i hver enkelt digt eller man kan læse det og blot glædes over sproget, der er enkelt og ligetil.

Hver digt er flankeret af et kunstværk lavet af Lise Pape Magtengaard og min første tanke var at nogen af værkerne minder om Rorschach testens billeder, men så alligevel slet ikke. De er abstrakte, direkte og tankevækkende, da man nærmest selv kan vælge hvad man får ud af dem. Sammen med digtene fungere det godt som en helhed, hvad enten man er til abstrakt kunst eller ej. Det bløder bogen op så det hele ikke kun handler om teksten.

Det er digte som alle kan gå til og få noget ud af. De er ikke præget af store intellektuelle tanker og fremmedord, men rammer ind hos alle på hver sin måde, fordi de har et enkelt udtryk. Og det virker! Jeg var både underholdt og fuld af tanker bagefter og har allerede gentagne gange vendt tilbage til flere af digtene, fordi der er nogen nuancer i som gør det til en lille virkelighedsflugt at læse.

Så en digtsamling der er meget enkel og netop af den grund klart kan anbefales.

tirsdag den 29. oktober 2019

Boganmeldelse af: "Sille begår en mega-fejl"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatteren.
Autenz forlag.
Børne/ungdomsbog.
Lix 22.
183 sider.
Kan købes som e-bog: HER men fås også som almindelig bog og lydbog.

Sille bliver kastet ud i en form for et nyt liv da hendes mor bliver syg og bliver indlagt. Hun skal nu bo hos sin moster i Havby og gå i en ny skole, væk fra sine venner og sin almindelige dagligdag. I den nye skole møder Sille en pige med tørklæde men hun sidder mest med næsen i en bog, og da en af de mest populære piger i klassen henvender sig til Sille, bliver Sille glad og gør alt hvad hun kan for at bibeholde det nye venskab. Det resultere desværre i at Sille indvilger i at gøre noget rigtig dumt og da mosteren finder ud af det får Sille skæld ud. Sille flygter hjem igen med bussen og mødes med sine gamle veninder. Men kan de finde en løsning? Og hvad siger moster til at Sille er stukket af?

En rigtig fin bog som egner sig godt til både at læse selv for større børn, men også til højtlæsning. Den har nogen gode pointer og kan lære børn lidt om hvad det vil sige at være venner. Den er meget relevant for dagens samfund, da den kommer omkring nogen emner som mange støder på. Blandt andet at man ikke er farlig fordi man skiller sig ud, eller har en anden tro.
En bog der også kunne være god til undervisning da man sagtens kan få en god debat ud af den.

Bogen er flot sat op og de få illustrationer er ganske fine. Der måtte gerne have været flere, men det er nemt at forestille sig Silles omgivelser mm. 

En rigtig fin historie som jeg helt sikkert kan anbefale. Og stor ros til forfatteren for at skrive en bog som rammer nogen samfundsrelevante emner i børnehøjde!

tirsdag den 8. oktober 2019

Ting vi ejer, men ikke har brug for!

Kig dig omkring i din stue, dit køkken, dit soveværelse, dit kontor, dit badeværelse, din udestue, kig rundt på terassen. Bare kig rundt hvor du bor i det hele taget.

Hvor mange af dine ting ejer du fordi du vitterligt ikke kan undvære dem?

Personligt tænkte jeg at nu havde vi virkelig fået ryddet op og ud, inden vi flyttede (hvilket egentlig ikke gav mening da vi flyttede til noget større). Men nej... Jeg må erkende at jeg/vi ejer ting som vi slet ikke har behov for.

Men hvorfor har vi dem så? Ja... Det da et godt spørgsmål som jeg ikke bare lige kan svare på. For nogen ting ejer man jo fordi man har fået dem. Nogen ting har man skaffet fordi dem skulle man bruge (?). Andet er kommet ind i hjemmet for sjov og andre ting aner jeg ikke engang hvor kommer fra. Og jeg er ellers ret god til ikke at gemme en hel del og benytter gerne loppegrupper på facebook eller dba til at skille mig af med ting...

Nå, men hvis jeg bare lige kigger rundt så er det en alt for lang liste jeg kan skrive. Men her er et udsnit af ting som jeg/vi ejer uden jeg/vi egentlig reelt har behov for det.

- Kaffekander. Ja i flertal, for vi har tre og vi drikker ikke kaffe. Kun én er i brug jævnligt: når Casper vil have te med på job.
-Snapseglas. Flere slags og størrelser. Bruger dem vitterligt aldrig, men vi har dem og ingen af os vil af med dem.
-Bamser. Ok, det hyggeligt at gemme den man fik som barn. Men det er ikke sådan nogen bamser. Nej, det er bamser som vi bare syntes vi måtte eje fordi...?... Ja, aner det faktisk ikke. Men der er nogen stykker rundt om i huset og jeg tror faktisk der ender med at komme flere på et tidspunkt. Jeg mener Casper fik jo en mere da vi fik ny seng, så det er som om de der bamser bare skal følge med i vores liv.
-Spejle. Vi har nogen stykker. Umiddelbart er det ikke nok med et på badeværelset, nej vi har også nogen som ikke er oppe og hænge endnu men det kommer de. Hvorfor? Går vi og glor så meget på os selv? Næh, men fordi de er pæne med ramme rundt om... Skal det give mening? Sikkert ikke.
-Piskeris. Jamen det da praktisk og uundværligt. Ja da, men vi har tre hvoraf de to er ens og man pisker for det meste kun en enkelt ting...
- Tomme plastikkasser med låg. De er gode til opbevaring. Men når nu man ikke har mere at pakke ned og sætte væk, hvorfor gemmer man dem så? De koster ikke en formue at anskaffe i fald man en dag skal bruge en eller to igen og de står egentlig bare og fylder. Men kunne ikke drømme om at smide dem ud eller give dem væk (højst låne dem ud).
-Tøj! Der er altid noget tøj man gemmer som man hverken kan passe, vil bruge eller bruger i det hele taget.
-Halsbånd fra vores tidligere hunde. Af en eller anden grund nøjes vi ikke med at gemme hundetegnet, nej vi gemmer det sidste halsbånd som hunden brugte også.

Og kunne nævne meget mere. Men det giver da en lidt at tænke over, for hvorfor er det vi gemmer ting? Og hvorfor er nogen ting bare så svære at skille os af med?

Det siges at ejer du mere end 7 ting i alt, så er det tingene der ejer dig. Og jeg tror der er noget om snakken. For hvis det var så nemt at leve helt minimalistisk, så var der nok flere der gjorde det.
Eller hvad?

Hvad ejer du som du reelt ikke har behov for at eje?
Tænk over det, du vil med garanti blive overrasket over hvor lidt du reelt har behov for at eje!

torsdag den 26. september 2019

Ting vi alle gør - men ikke vil erkende!

Arh, men helt ærligt, vi har jo alle nogen dårlige vaner eller gjort nogen ting som vi tror ingen andre gør/har gjort eller som vi bare ikke forestiller os at andre kan finde på.
Men hvor kan det være befriende at remse ting op som vi alle gør i smug, når ingen kigger eller blot gør uden at vi egentlig tænker over det.

Mon du kan genkende nogen af disse ting eller mon du selv kan tilføje nogen flere ting?

1. Har lånt noget undertøj eller et par strømper af sin mand/kone fordi man ikke lige gad finde sit eget i vasketøj bunken (som har ventet et stykke tid på at blive lagt på plads).

2. Når man gerne vil have noget slik men ikke har noget i huset. Er for doven til at smutte i byen, så man tager en skive pålægschokolade og spiser som om det var en plade god chokolade.

3. Har beholdt de småpenge som lå i mandens/konens lommer da man tjekkede vasketøjets lommer inden det blev vasket.

4. Har råbt af en billist, gående, cyklist når man kommer kørende i bil og syntes de gør noget irriterende, velvidende at vedkommende ikke kan høre dig (tænk hvis han/hun kunne).

5. Når man har haft gæster og skal rydde op og "kommer til" at tømme slikskålen, tage det sidste stykke kage eller andet der ikke lige blev spist op.

6. Har lavet en masse planer for at nu skal man igang med træning, motion, kostomlægning og "glemt" alt om det næste morgen.

7. Har beholdt en ting man egentlig havde købt i gave til en anden, men som man alligevel bare gerne selv ville have og derfor endte med at købe noget nyt (og mange gange billigere) som gave.

8. Har gået ud fra et offentligt wc og rynket på næsen/sagt til næste i køen at man fortryder man gik derud fordi der lugtede - velvidende at det egentlig var en selv der var skyld i den lugt...

9. Har tjekket om man ikke godt lige kunne bruge sin trøje, sine bukser en dag mere, og ellers givet det et sprøjt parfume fordi det bare er nemmere end at tage rent tøj på.

10. Med vilje har ødelagt en ting, noget tøj eller andet blot for at du så kan købe noget nyt og bedre fordi du nu mangler det der "gik itu".

Der er helt sikkert mange flere ting at tilføje til listen. Og selvfølgelig er det ikke alt der gælder en selv - men vi gør mange ting allesammen som vi reelt ikke tænker over at andre nok også gør.
Jeg læste en liste engang hvorpå der i det ene punkt stod: Du har smidt mademballage ud men samler det op fra skraldespanden igen fordi du alligevel ikke kan huske hvordan du skulle tilberede det.
Og det jo lidt sjovt, for selv om det er en ret uskyldig handling ville man nok helst ikke indrømme det, da det bare lyder ulækkert at hive noget op af skraldespanden igen.

Nå, men jeg ved ikke rigtig hvad jeg ville med indlægget her. Måske bare underholde jer lidt eller give jer lidt at tænke over ;)

fredag den 13. september 2019

Slægtshistorier - 3 bøger

Forfatter Merete Espersen.
Jeg mødte hende lidt tilfældigt en aften i byen og fik derefter mulighed for at anmelde hendes bøger.
De er egentlig ikke sammenhængende, men jeg vælger at skrive om dem samlet, da det er samme familie/slægt og de derfor har en sammenhæng på sin egen måde.

De er udgivet af Saxo Publish og du finder dem alle: HER

Familien er alt hvad vi har... 3 generationer - 3 kvinder.
En super fin fortælling delt i tre og derfor er nogen af tingene de samme, men fra hver kvindes vinkel. Det er forfatterens egen lyst til at søge efter sine rødder, sit udgangspunkt, sit ophav som gør at denne bog overhovedet kommer til verden. Og man får et fint indblik i hvordan tiden var fra år 1875 og fremefter. Det er på mange måder kvinderne der bærer familien igennem ved at holde hus, sørge for børnene, tage sig af hinanden og mændene der bærer ansvaret for det økonomiske men dog ikke uden hjælp fra fra kvinderne som har små beskæftigelser ved siden af husholdningen. En hård tid og man følger familiens kamp for at få mad nok på bordet. Man er med under sygdomme, dødsfald, fødsler mm. Vi befinder os på Sjælland og hører blandt andet om Odsherred, En rigtig fin bog.

Peter og Johan - og alle de andre.
Her er vi på Bornholm efter søgen på historien om denne side af forfatterens familie. Og vi møder mange personer undervejs. Her befinder vi os fra år 1900 og fremefter. Og er igen med under alt fra fødsler, dødsfald, skolegang til fattigdom, giftemål med mere. Det er rigtig fint fortalt og man kan levende forestille sig både øen, men også kampen for at få det bedste ud af livet under de vilkår man nu engang havde. Der er en stor rummelighed at spore i familien som til trods for at nogen børn indimellem må sendes til andre familier, så formår de på sin egen måde at holde sammen. Her er plejebørn som får deres naturlige plads i sammenholdet og her er ingen tvivl om at man hjælper hvor man kan. 


Aksel Pihl Fra Jydevang.
En afstikker som skrives fordi forfatteren er nysgerrig på hvad der skete med Aksel, siden han valgte at ende sit liv ved at kaste sig ud fra en bil. Bogen kan godt læses for sig selv, men giver mest mening hvis man har læst Peter og Johan - og alle de andre, da man allerede der får et indblik i at Aksel er en del af familien.
Aksel er en meget stille dreng og han vokser op med en utryghed for forandring. Han bliver uddannet bager men ender desværre på Oringe. Han kommer hjem og selv om det er svært lykkedes det til sidst at få et bagerjob. På et tidspunkt begynder han igen at opføre sig paranoidt og da han endnu engang skal indlægges, vælger han altså den triste beslutning at kaste sig ud fra en bil og der ender hans liv. Men det er samtidig en bog som afslutter historien om hele slægten ret fint. Fordi man lige får de sidste løse ender med og fordi man jo også selv som læser bliver nysgerrig for hvad der egentlig skete med ham.

Alle tre bøger er i et fint lille format, nemme at læse (omend de mangler lidt korrekturlæsning) og kan helt sikkert anbefales. Især hvis man er til slægtshistorier som ikke er så tunge at læse. Jo indholdet er nogen gange tungt, men det hele er skrevet med en lethed og en forståelse for de enkelte personer, så selv de ting som forfatteren blot forestiller sig (folks tanker mm) fungere.

Så en fin lille "serie" som jeg håber andre vil få lige så stor glæde af som jeg havde.

fredag den 23. august 2019

Boganmeldelse af: "Ingemanns land - et familiedrama"!

Købt eksemplar!
Gads forlag.
Forfatter: Peter Ingemann.
218 sider.
Biografi.
Kan købes: HER

Jeg faldt lidt tilfældigt over denne bog og tænkte at det kunne være spændende at læse lidt om og af Peter Ingemann. Jeg kan godt lide ham som tvvært, syntes han er ret hyggelig og det håbede jeg ville smitte af i bogen. Og det gør det bestemt også.

Bogen er skrevet som en biografi - selvfølgelig uden en slutning hvor hovedpersonen er færdig med livet, for Peter har heldigvis stadig mange år at leve i endnu (må man da håbe). Bogen er fra 2010 og Peter har haft gang i flere projekter siden da. Så vidt jeg ved har han også udgivet andre bøger(?).

Nå, men vi får her historien om Peters barndom og opvækst. Og selv om han mindes den med glæde så har der været en del bump på vejen. Han har altid følt sig tryg, især omkring sin mor. Men hans fars alkoholmisbrug var han mange år om at lære at sige fra overfor. Han kendte jo ikke andet og selv om det kunne føles utrygt, så har det samtidig været med til at forme Peter til at blive den mand han er i dag. 
Vi hører om hans fars op og nedture. Der var rigtig mange penge til tider, for hans far var faktisk dygtig til at skabe en forretning, bygge noget op fra bunden mm. Men desværre også god til at gå på røven - dog aldrig så meget at de endte med den tvangsauktion der ellers lå og truede. Men den ustabilitet som farens druk førte med sig har ikke kunne undgå at sætte nogen spor. Alligevel mindes Peter sin far med kærlighed, for Peter har fået en forståelse for at hans far havde et misbrug. Så man følger også Peters udvikling. Og man bliver som læser lidt stolt af Peter da han sætter foden ned og beder sin far om ikke at være til stede til datterens barnedåb.

Peters opvækst har måske nok været lidt utraditionel, men han har mødt mange typer og har i dag en stor glæde ved at møde mennesker alle vegne, hvad man også godt kan se i de forskellige tv programmer han har været vært for. Peter udviser en ægte interesse for alle slags mennesker og virker ikke mere imponeret over at møde folk højt på strå, end han gør over at møde dem der har allermindst. Og den hjertevarme er da bestemt en god egenskab at have med sig.

Bogen var hurtigt læst, den fangede med det samme. Og jeg var meget berørt til sidst. Peters far begår selvmord og det ramte noget hos mig da jeg selv har mistet en bror - som drak sig ihjel (det skal ikke være nogen hemmelighed). Så Peters beskrivelse af hans fars død var hård læsning, men det fuldender på sin egen måde også bogen rigtig godt. Og det giver en større forståelse for måden Peter vælger at leve sit eget liv på.

Jeg vil gerne give de varmeste anbefalinger til denne bog, og jeg håber på et tidspunkt at læse mere fra Peters hånd. 

torsdag den 22. august 2019

Boganmeldelse: "Manden der glemte sig selv"!

Anmeldereksemplar fra forlaget Books On Demand.
Forfatter: K. B. Assenholm.
Roman.
138 sider.
Kan købes: HER

Dette er forfatterens debutroman. Og historien er ganske fin. Bærer sig selv og man bliver hurtigt fanget da den samtidig er nem at læse. Jeg læste bogen på en formiddag og selv om den ikke efterlod et store indtryk, så var det en ganske udemærket bog at sidde og slappe af med.

Bogen handler om en mand, Arne, som har en skjult perosnlighed: BatArne. Der har han en dragt med vinger og han opfatter sig selv som en slags superhelt der hjælper hvor han kan og forsøger at stoppe diverse bøller fra at røve ældre damer mm. Men Arne selv er ikke i god form, han puster og stønner af selv den mindste anstrengelse og han afskyer sund kost, motion og lignende. Han er sukkerjunkie og har skjulte chips og andre lækkerier for det kommer jo ikke nogen ved - slet ikke hans kone. Og han spiser hotdogs hver dag, for det kan man da ikke lade være med.
Arne tror selv at han gør en stor forskel som sit alterego, men på et tidspunkt går det op for ham at han måske slet ikke er så god til at være helt som han selv tror. Og han bliver også i tvivl om hvorvidt det er en god ide at han har løjet overfor sin kone og sine tre børn. Det Arne ikke ved er at da han en dag i rollen som sit alterego forstuver sin fod, der ser hans ene søn ham. Arne kan godt mærke at der er sket et eller andet, men han kan ikke lure hvad det er. Indtil han overhøre en samtale...

Bogen er enkel i sit udtryk, man er hurtigt igennem historien. Og det er da en ganske sød historie. Der skal komme en toer, for det får man af vide og slutningen ligger da også op til at der skal ske noget mere. Så den vil jeg se frem til.

Jeg vil gerne anbefale bogen, men jeg vil samtidig sige at jeg ikke syntes det er et mesterværk. Det er ikke en af de bedste bøger jeg har læst og jeg mangler den humoristiske side som man ellers får et indtryk af skulle være et tema. Blandt andet beskrives bogen som en sjov roman, det er så ikke mit indtryk. Men en fin og enkel historie hvor man som læser ikke behøver tænke så meget, det kan jeg godt medgive er til stede.

Af en debutroman at være vil jeg sige den fortjener ros. For selv om historien ikke er lang så holder den hele vejen. Og man er ikke i tvivl om at forfatteren har noget talent i sig, så jeg håber at der kommer mere fra forfatterens side hvor man også kan mærke en udvikling!

torsdag den 1. august 2019

Boganmeldelse: "Nikolaj"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatter Mark Liebst.
Forlag: Books On Demand GmbH.
424 sider.
Udgivet 2019.
Kan købes: HER

Det er ingen hemmelighed at jeg før har læst Marks skriblerier og jeg har altid syntes han skrev godt. Det syntes jeg også denne gang.

Bogen handler om Nikolaj som godt ved med sig selv at han er til drenge. Han er 15 år og meget introvert - eller rettere han kan godt lide at være i sit eget selskab men han længes sådan set efter noget mere. Han længes efter gode venner. 
Han er forelsket i en af drengene fra klassen, men det tør han på ingen måde reagere på. Han bliver drillet nok i forvejen og hvis folk så også finder ud af at han er homoseksuel så er han da først sikker på at livet er slut.
Men mon ikke godt nogen ved det? Altså ud over hans storebror som læste hans dagbog engang.

Nikolaj fantasere meget og hormonerne raser i kroppen. Det jo ret naturligt som teenager, men han føler det er lidt pinligt. Især fordi han ikke kan lade være at fantasere om ham som han er forelsket i. Og vi kommer med hele vejen i de fantasier. Vi hører om de begyndende seksuelle mønstre Nikolaj oplever og tænder på. Vi er med ham igennem flere masturbationer og ikke mindst er vi med ham når han føler skam.
Det er på sin egen måde både komisk og rørende men også utrolig relevant, da mange unge som ikke er sprunget ud som homoseksuel, virkelig vil kunne få stor glæde af denne bog.

Jeg vil ikke afsløre for meget af handlingen, men Nikolaj får nogen oplevelser med klassen der gør at han kan føle sig accepteret. Og han får også en ven og måske lidt til. Samtidig er der en familiedynamik som er meget rammende for nutidens unge, hvor mange lever i skilsmissefamilier. Vi er blandt andet med Nikolaj i Sverige hvor han møder sin fordrukne far. Så hele følelsesspektret er i spil i denne bog.

En bog for unge og voksne der rummer det hele. Sex, drama, familieliv, venskab, kærlighed - you name it.
Men det er nok ikke en bog for folk som er alt for sarte, for der er nogen meget eksplicitte scener/fantasier som nogen nok vil betegne pornografiske, og er man ikke til det eller har man ikke lyst til at høre om en ung homoseksuel drengs fantasier med mere, så ville jeg nok springe bogen over.
På alle andre områder vil jeg klart anbefale den, da den ud over at være godt skrevet og er yderst fangende, samtidig kan være god til at skabe debat om hvad det vil sige at være ung og homoseksuel i vores samfund. For ja vi bryster os af at være åh så fordomsfri - men er vi det nu også rent faktisk?

Mark - du har fået stablet en bog på benene som får mine varmeste anbefalinger, selv om det ikke er nødvendigt. 
For bogen bærer sin egen plads rigtig fint! 

torsdag den 6. juni 2019

Boganmeldelse: "Når en dør lukkes, åbner sig en port"!

Anmeldereksemplar modtaget fra Mellemgaard forlag.
Digte.
Forfatter: Anni Idorn Frølich.
114 sider.
Udgivet 2017.
Kan købes HER

Jeg vil starte med at fortælle at jeg kender forfatteren bag denne digtsamling. Ikke personligt da vi aldrig har mødt hinanden, men via gode debatter og samtaler fra facebook. Og da hun spurgte om jeg ville læse bogen var jeg med det samme interesseret da jeg har fået små smagsprøver på hendes digte via vores samtaler. Men jeg var også lidt skeptisk, for tænk nu hvis jeg ikke kunne lide bogen. Så skulle jeg stadig kunne være "gode venner" med Anni efterfølgende... Nej, jeg sprang ud i det for jeg ved også at Anni kan tåle kritik, så længe man er ærlig - og det håber jeg at folk der læser min blog og mine anmeldelser godt ved at jeg bestræber mig på at være.

Bogen er flot sat op, meget enkel i udtrykket og ikke nok med at man får nogen digte så får man også et indblik i et liv og en hverdag med Parkinson. Parkinson er en sygdom som gør man ryster ufrivilligt, den giver muskelstivhed og træge bevægelser med mere. Den påvirker med andre ord ens liv helt enormt. Men man kan hjælpe sig selv ved blandt andet at holde sig i gang, træne og give sig selv lov til bare at være.

Og det er det som forfatteren gør via disse digte. Hun giver sig selv lov til at være! Vi får nogen digte som kommer meget tæt på hendes liv, hendes omgivelser, hendes hverdag. Vi er med når der er familie og veninder i nærheden. Vi er med til fysioterapi og vi er med til både de gode og til de dårlige dage. Vi kommer med andre ord rundt om hele personen og det er rigtig interessant.
Det er ikke digte man bare lige læser og jeg måtte også dele det op og tage lidt og lidt af gangen. For man får mange oplysninger, oplevelser og stemninger serveret. Og det er svært at fordøje det hele på en gang. Så jeg havde størst glæde af at læse digtene enkeltvis og så komme tilbage til bogen igen senere. Nogen digte vender jeg allerede nu tilbage til, da de ikke kun fortæller om det at leve med en sygdom, men også fortæller om hverdagssituationer som vi alle kender.

Der er meget livsglæde at spore i digtene og det er en fornøjelse at læse sig igennem. Men man er ikke i tvivl om at der også til tider er vrede, frustration og svære følelser som forfatteren så via sine skriverier kan vende til noget meningsfuldt. Og det er altså et talent i sig selv.

Udover det er der et eventyr i bogen. Et meget karakteristisk et af slagsen og selv om jeg ikke vil fortælle så meget om det her, så er det klart en af de ting som gør jeg vil anbefale bogen til andre. For det eventyr sætter ligesom prikken over i´et og fuldender digtsamlingen.

Så jeg håber at du - ja, dig derude bag skærmen - giver denne bog en chance. Det er et rigtig fint værk.

fredag den 31. maj 2019

Boganmeldelse: "Kolde timer"!

Anmeldereksemplar fra forfatter Michael Kousgaard
Novelle
E-bog
Gys
20 sider
Kan købes: HER

Det er et stykke tid siden jeg sidst har læst noget af denne forfatter og der var det en helt anden genre, nemlig børnebøger. Men nu har han altså kastet sig ud i en lidt anden opgave - nemlig gys. Og jeg er en sucker for gys, men sjældent i bogform. Så lad os kigge lidt på denne novelle.

Den var hurtigt læst, da den fangede med det samme. Den handler om en ung kvinde der bor til leje hos en dame der sjældent er hjemme, da hendes mand tidligere er blevet dræbt. Den unge kvinde er vidne til et trafikuheld som udvikler sig til et reelt mord og nu bliver hun jagtet af gerningsmanden. Eller gør hun? For da hun opdager ham udenfor sit hjem sker der ikke rigtig noget andet end at han stirrer på hende og skraber på døren. Men han bryder ikke ind. Så hvad vil han så og hvad skal hun nu gøre?

Nu er det jo en novelle og der skal ske meget på kort tid, så jeg vil ikke afsløre mere af handlingen, men opfordre til at man læser novellen i stedet.
Og så kunne det være lidt sjovt hvis der kom en fortsættelse - men det ved jeg godt man sjældent gør når man skriver noveller. Slutningen er bare åben nok til at man godt kunne bygge videre hvis man ville.

Gyset er der, ikke enormt men dog med en kriblen så man bliver nysgerrig. Og selv om det ikke er gys på den vildt skræmmende måde, så fungere det.

Så har du mod på en lidt uhyggelig og hurtig læst novelle, så gå trygt i gang med denne :)

mandag den 27. maj 2019

Boganmeldelse: "Småting 3"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget: BoD - Books on Demand.
Forfatter: Unna Hvid.
Digte.
56 sider.
Kan købes: HER 
 
Tredje og sidste i rækken. Havde ellers tænkt at vente lidt med at skrive anmeldelsen, men nu kan den ligeså godt komme med. I kan finde anmeldelse af 1 og 2 under tidligere indlæg på bloggen.
 
Der står på bagsiden at denne digtsamling handler om natur, ord, relationer, glæde mm og der har tilsvarende stået det samme på de foregående bøger. Men jeg har virkelig svært ved at komme ind under huden på disse digte. Jeg bliver ikke fanget, jeg husker dem ikke og jeg får intet indtryk af noget som helst undervejs. Det ærgre mig lidt, for jeg kan godt lide poesi. Jeg kan godt lide at læse noget der skiller sig lidt ud. Men jeg skal som læser føle jeg får noget ud af det, ellers er det for mig ret meningsløst. Og denne tredje bog i rækken giver mig ikke noget. Så jeg må nok bare erkende at Unna og jeg ikke er på bølgelængde nogen steder.
 
Her er igen 52 digte som man ikke behøver have læst de foregående digtsamlinger for at gå i gang med. Her er igen en form for sammenhæng i digtene, da jeg på ingen måde kan se hvad jeg skulle få ud af dem enkeltvis. Men udover det, så bliver det bare ord, som desværre ikke efterlader mig med noget særligt indtryk og jeg er derfor hurtigt videre, efter at have læst digtsamlingen.
 
Jeg har med alle tre bøger følt at forsiderne og formatet af bogen viser mig noget helt andet end det der står i den. Men om det er mig som er helt blank, skal jeg ikke kunne sige - det kan da sagtens tænkes. Og i så fald håber jeg andre er villig til at give digtene en chance :)
 
Så god fornøjelse hvis du vil læse bøgerne, jeg ville ønske jeg kunne sige noget mere om både denne og de to foregående, men det er mig simpelthen ikke muligt.

Boganmeldelse: "Småting 2"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget: BoD - Books on Demand.
Forfatter: Unna Hvid.
Digte.
56 sider.
Kan købes: HER 
 
Som man kan se her har jeg for nylig anmeldt den første bog af tre. Og den forstod jeg ikke ret meget af. Jeg må jo nok erkende jeg heller ikke forstår ret meget af denne næste i rækken. Men jeg har en fornemmelse af at den her forsøger at afbillede nogen små ting i hverdagen. 
Jeg føler ikke de små digte er svære at læse, men meningen bag har jeg svært ved at finde.
 
Jeg får dog det indtryk at det er sammenhængende digte som forsøger at fortælle mig om de små ting i livet. Og det hjælper en smule, hvorfor jeg klart syntes bedre om bog to. Så jeg ser frem til at læse den sidste i rækken også. Men det bliver på et senere tidspunkt.
 
De her digte er ret ligetil, men er man ikke vant til at læse digte, så kan det godt være lidt problematisk at gå i gang med. Digtene har hver et nummer og ingen titel. De er ud i en køre og alligevel hver for sig. Jeg får dog ikke meget ud af som læser, at læse dem enkeltvis. Men måske andre vil få noget ud af den vinkel.
 
Bogens udtryk er pænt og enkelt. Men forsidens billede er ret dystert og sådan opfatter jeg ikke indholdet. Så måske der er noget jeg ikke har fanget? Det må forfatteren selv vide tænker jeg.
 
Jeg vil gerne anbefale at man læser Unna Hvids digte, for jeg tror helt sikkert at der vil sidde nogen derude som kan og vil få en masse ud af at læse disse digte, også selv om jeg personligt ikke gør. 

Boganmeldelse: "Den blå drage 4 - Rosas mor får kræft"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatteren.
38 sider.
Lixtal: 18
Kan købes: HER
Forlaget Evig.
Bog for børn og unge.
Udkommet 25. maj 2019.

Jeg har tidligere anmeldt de andre bøger i serien - se for eksempel: Første bog i serien

Denne fjerde bog er som de andre en direkte fortsættelse og selv hvis man ikke har læst de tidligere, kan man sagtens læse denne. Historien er enkeltstående og bærer sig selv fint.

Der er super fine illustrationer som gør bogen rigtig hyggelig og nem at forstå. Man kan levende forestille sig universet.

Denne gang er det Blås veninde Rosa som har et problem. Hendes mor er blevet syg og Rosa må derfor få lov at slippe for at lave lektier. Det er der nogen i klassen som ikke kan forstå, og til at starte med er det også svært for Blå at forstå hvorfor Rosa ikke er glad for at se ham. De er jo bedste venner. Men Blå får talt med sine forældre og finder ud af at når Rosa er så ked af det, så skal man nogen gange være venner på en anden måde. Og Blå får da også Rosa i tale igen, og de får snakket om at Rosa er bange for at hendes mor skal dø. Rosas mor har fået kræft og det er svært for Rosa at være i skole, da hun er bange for hvad der sker når hun ikke er hjemme. Da en af de andre i klassen begynder at drille Rosa, bliver Rosa meget vred...

Mere vil jeg ikke afsløre, for der skal også være noget til læserne ude bag skærmen. Men jeg vil sige at det er en bog som kan hjælpe børn til at få snakket om hvordan man behandler hinanden når nogen er kede af det. Det er en bog der kan skabe debat og den vil være rigtig fin både at læse med sit barn, men også til skolebrug i de mindre klasser.
Skal barnet selv læse den anbefales den til aldersgruppen 8-9 år.

Endnu en bog fra Ry Kristensen som har et budskab og som er yderst relevant i dagens samfund. Især fordi mange familier ved hvad det vil sige at have kræft tæt inde på livet.
Samtidig er det en børnebog som er velskrevet og hyggelig, fordi den sætter venskabet forrest.

Med andre ord er det helt sikkert en bog jeg kan anbefale!

tirsdag den 14. maj 2019

Boganmeldelse af: "Småting"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget: BoD - Books on Demand.
Forfatter: Unna Hvid.
Digte.
56 sider.
Kan købes: HER

Jeg ville så gerne kunne sige et eller andet forholdsvist intelligent om denne digtsamling, som er den første ud af tre, men jeg er ret så blank for ord. 

Det er 52 små digte der på en eller anden vis alligevel hænger lidt sammen som vers. De er hurtigt læst og selv om man får af vide på bagsiden af bogen at sigtende handler om "at være lidt skildpaddeagtig i sin omgang med andre mennesker", så må jeg ærligt erkende at jeg ikke ved hvad det betyder, og jeg derfor ikke kan svare på hvad digtsamlingen handler om. Der står også at digtene handler om liv og død... Jamen jeg er sådan set ikke i tvivl om at forfatteren vil noget med de her digte og at hun har et budskab bag. Jeg kan som læser bare ikke finde ind til essensen og selv om jeg læser digtene mere end én gang, så bliver jeg desværre ikke klogere. 

Det er snart et stykke tid siden jeg sidst har læst digte og måske er det fordi jeg ikke er i det rette mindset, men jeg har de næste to bøger liggende og de får helt sikkert en chance. For måske er det bare mig der ikke lige kan fange ideen, måske er det fordi jeg skal lære at vænne mig til måden digtene er sat op, jeg ved det ikke. Men jeg ved at jeg ikke bare vil give op, for jeg bliver samtidig lidt nysgerrig, da det irritere mig at jeg sidder med nogen digte som jeg ellers umiddelbart troede var ret ligetil og alligevel ikke føler jeg fatter noget som helst.
 
 

onsdag den 17. april 2019

Boganmeldelse: "RAW. Spis næringsrigtigt RAW"!

Anmeldereksemplar modtaget Mellemgaard.
Forfattere: Kok Andreas Hardrup, ph.d.Charlotte T. Frobenius og klinisk diætist Klaus Frobenius.
Kogebog.
129 sider.
Kan købes: HER

Forretter, hovedretter, desserter, juicer mm. En typisk kogebog hvis det ikke lige var fordi den omhandler RAW food. RAW food er et koncept hvor man spiser friske råvarer der ikke tilberedes over 42 grader. Det meste er råt, blendet, koldt og måske lagt i dehydrator. Enkelte ting anbefales det at fryse - for eksempel rå fisk, som man helst ikke skal benytte uden det har været frosset så man undgår sygdom. Der er dog også enkelte ting der anbefales et let opkog for at undgå sygdomsfremkaldende bakterier, men dette er mest hvis man benytter frosne bær.
Selve konceptet er altså at man spiser så råt og uforarbejdet som muligt.

Er det så nemmere end almindelig mad? Næh egentlig ikke. For man skal stadig regne med noget tid til at klargøre råvarerne. Snitte, hakke, blende, fryse, dehydrere. Især det sidste kan tage flere timer. Der er blandt andet et knækbrød som skal have 10-12 timer før det er tørret nok ud. Så hvis man tænker at dette er en nemmere løsning end andet mad, så tager man fejl.

Fordelen er at man får mad som er mere rent, ikke er tilsat alle mulige tilsætningsstoffer og man kan sagtens få et sundt måltid ud af dette. Man kan i den grad også få et usundt, da især desserterne er meget kalorietunge. Men som al anden mad så gælder alt med måde.

Bogen er flot illustreret og opskrifterne er nemme at gå til. Nogen ingredienser koster dog lidt og da meget er baseret på cashewnødder så skal man i hvert fald ikke være nøddeallergiker.
Der serveres "cerviche" nej - "CEVICHE" for hvordan det ekstra R er kommet med hele vejen igennem den ret ved jeg ikke men det genere mit øje at læse den samme stavefejl om og om igen på samme side. Dette er dog heldigvis en af de eneste fejl- hvis man lige ser bort fra at der anbefales blomkålsris til glutenallergikere i stedet for ris (ris indeholder ikke gluten - de skal så til gengæld koges). Så jeg syntes faktisk niveauet er lidt lavt da jeg forventer at folk med uddannelse indenfor faget (kok, diætist mm) ved hvad der er faktuelt korrekt.

Men det til side så er det en fin kogebog, især hvis man er meget glad for cashevnødder. Både min mand og jeg gik død i at afprøve retterne da det hele er for meget baseret på disse nødder og da vi begge savner varme retter, som jo ikke findes her.

Der findes andre kogebøger derude om dette koncept og de har noget mere at byde på. "42°raw" for eksempel er en bog der giver en et noget bedre indblik og nogen mere inspirerende opskrifter. Men vil man bare lige hurtigt afprøve nogen få ting RAW så kan man sagtens benytte denne bog.

lørdag den 6. april 2019

Tid for Dewey´s Read-a-thon 6-7 april 2019. (OPDATERES LØBENDE DET NÆSTE DØGN)!

Jeg har ikke kunne deltage nogen gange, men i år kan jeg og ser frem til at læse bøger, opdatere bloggen og følge andre bloggere undervejs.

Vi starter kl. 14 og slutter i morgen kl. 14.

Hvis dette er helt nyt for dig, så kan du læse om det her: http://www.24hourreadathon.com/pre-readathon-pep/   Bare vær opmærksom på at siden er på engelsk.

Har ikke helt bestemt mig for hvilke andre bloggere jeg vil følge undervejs, men det kigger jeg på for der er jo mange gode blogs at vælge mellem :)

Jeg har valgt tre bøger der skal læses hvis jeg kan nå det. "Slagssøstre" som jeg har modtaget og skal anmelde for Kulturkongen, "Klar, parat, invester" som jeg skal anmelde for ContentPublishing og til sidst "Nøgent hjerte" som forfatteren har sendt mig og som jeg anmelder for Bogrummet.
Jeg har med vilje valgt anmeldereksemplarer, da jeg pt ikke har så mange bøger som jeg selv har valgt at skaffe, men det er også helt ok, for jeg er sikker på disse tre bøger har noget at byde på :)


Dette read-a-thon over de 24 timer glæder jeg mig som sagt til at deltage i. Og hvis i holder øje med min blog, vil jeg løbende fortælle hvor langt jeg er nået og skrive lidt om den bog jeg er i gang med.

Så god fornøjelse til jer der deltager og til jer der kigger med.

Sæt i gang :)

-----------------------------------------------------------
Første opdatering. Kl. 17:52
Jeg startede kl. 13:30 og ikke kl. 14:00 da jeg stopper en time tidligere i morgen grundet andre planer.

Første bog er læst færdig. 211 sider. Den udkommer først til maj.

"Slagssøstre" er klart en af de mere mærkelige bøger jeg har læst i år. Men det skal man jo også støde ind i nogen gange - mærkelige bøger altså.

Nu vil jeg holde en pause, sørge for aftensmad og gå med Bonnie, inden jeg tager hul på den næste bog.


----------------------------------------------------------------------

Anden opdatering. Kl. 00.03

Jeg endte ikke med at gå med Bonnie, da Casper tog den tjans til aften. Men så fik jeg holdt en pause, spist aftensmad, vasket op og spist en lille dessert (creme brulee). Og så fandt jeg ellers roen til at læse videre.

Så derfor blev jeg lige før midnat færdig med den næste bog. "Nøgent hjerte" af Lars Bjerregaard Jessen. 
Den skal anmeldes hos http://bogrummetwp.dk/ men der går altid nogen dage inden ens anmeldelse er lagt op.

Bogen handler om Emil og hans liv med sin kæreste og hans to børn fra tidligere ægteskab. Kæresten og ham beslutter sig for sammen med et vennepar at der skal ske noget i deres liv og de vil derfor gerne bestige Kilimanjaro. Det kræver træning og det går de i gang med. Men så bliver venneparret skilt og Emils kæreste vælger at springe fra. På trods af modgang kommer Emil og vennen dog alligevel afsted. Det bliver en hård tur og om de klarer den hele vejen, vil jeg lade kommende læsere selv finde ud af.

Super spændende bog.
Jeg har læst forfatterens to tidligere bøger og dem var jeg ret begejstret for, så det var en fornøjelse at læse denne bog også.

Denne var på 277 sider, så det er indtil videre blevet til 488 sider.
Nu vil jeg kigge lidt rundt på nettet og tjekke op hos andre bogbloggere. Og så vil jeg finde min mand og min dyne i lidt tid, inden morgenstunden ankommer og jeg tager hul på den næste og umiddelbart sidste bog i denne ombæring.

Håber i andre får en god nat og får læst noget spændende :)
----------------------------------------------------------------------------

Tredje opdatering. Kl. 06.27
Godmorgen. Så er der ro i hytten, Bonnie er i haven og jeg er gået i gang med "Klar, parat, invester". En fagbog om investering for kvinder som er nye indenfor dette.

Håber I har haft en god nat derude bag skærmen.

Jeg vender tilbage lidt senere :)
---------------------------------------------------------------------

Fjerde og sidste opdatering. Jeg er nemlig nød til at stoppe før kl. 14, da vi har andre planer for søndagen.

Kl. er 11:52 og jeg er lige blevet færdig med den sidste bog. "Klar, parat, invester". 
212 sider. Modtaget fra Content Publishing. 

Nå, men denne sidste bog er altså en fagbog. Der handler om investering for begyndere og er primært henvendt til kvinder. Men den kan selvfølgelig læses og benyttes af alle der gerne vil lære noget om aktier, obligationer og starte helt fra bunden. Du får her en rigtig fin introduktion til hvordan man selv investere, hvordan man som begynder overhovedet griber det an og den slår ned på nogen af de myter der omkring dette emne. Investering er nemlig slet ikke så svært, som mange tror. Men selv i vores moderne samfund er det oftest mænd der investere og bruger tid på økonomi. De kvindelige forfattere bag bogen giver her et bud på hvordan man griber investeringer an på en yderst overskuelig måde. Det er virkelig ligetil og man bliver ikke kastet ud i en masse matematiske, uoverskuelige afhandlinger. Men man får en ligetil beskrivelse og forklaring af begreber, metoder, udfordringer mm og det gør faktisk at det bliver ret interessant at lære noget om.
Jeg har i forvejen selv handlet med aktier og lidt med obligationer, men er på ingen måde særlig klog inden for investeringer og jeg havde stor glæde af at læse denne bog, da den netop giver en et godt grundlag for at komme i gang og gøre mere ud af sine egne penge.
Så det er klart en bog jeg kan anbefale!

 Så det blev altså til 700 sider i alt fra i går til i dag. Havde kunne nå lidt mere hvis jeg ikke skulle stoppe før tid. Men jeg er sådan set rigtig godt tilfreds, for jeg nåede at læse de tre bøger jeg håbede på.

Nu vil jeg sige tusind tak til alle der har kigget med her, på facebook og på instagram. Og jeg håber at være med til Dewey´s read-a-thon igen en anden god gang.

Rigtig god søndag til jer alle!

 







torsdag den 7. marts 2019

Sådan står det til...

her hos os...

Jeg har i lang tid forsømt at berette nyt herhjemme fra. Men nu kan i få en lille update på alting.
Går stadig på smerteklinik men har snart ikke flere tider tilbage. Og efter jeg i længere tid afprøvede cannabisolie - som det sidste mulige - så er jeg nu stoppet med dette igen, da det ingen effekt havde. Jeg har derfor ikke ret meget medicin tilbage, da det ikke længere fungere. Så nu må jeg lære at leve med at læger, smerteklinik m.fl. har "givet op". Og det betyder så også at jeg selv her efter 9 år som hjemmegående skal vænne mig til at jeg ikke længere kan få noget at dulme smerterne med.
Jeg afventer at komme for rehabiliteringsteam for anden gang, det skulle ske i løbet af sommeren, så måske kan vi efter mange år endelig få afsluttet den del af det også. Det håber både Casper og jeg i hvert fald på.

Af den og flere andre grunde har vi også valgt at sætte huset til salg. Vi vil gerne tættere på Store Merløse by, så jeg og han, får lidt nemmere ved nogen ting. Og det er overvældende så meget interesse der allerede har været på vores lille "dukkehus". I kan selv se salgsannoncen: HER
Vi har dog endnu ikke solgt det, men håber det snart sker, da vi har fundet et hus tættere på byen, som vi gerne vil rykke over i. Men som så mange andre kan (og vil) vi ikke sidde med to steder, så vi kan ikke gøre så meget før dette her er afsat. Vi har boet her sammen i 11 år og nydt at være her. Men vi er også nødt til at erkende at nogen ting skal ændres, blandt andet på grund af mig. Så vi håber på at det hele går godt. Men hvad hushandler angår har man jo aldrig nogen garanti, så vi prøver at undgå at sætte forhåbningerne for højt op, indtil der sker noget konkret.

Casper har travlt på job og skal snart en tur til udlandet med arbejdet. De skal til Tyskland og besøge en stor maskinmesse. Det ser han frem til. Og så har han også fået travlt med at teste hardware for https://hwt.dk/ Så det går der en del tid med, men det er kun godt at han har noget at tage sig til som han syntes er spændende :)

Ellers er her ikke det helt store at berette om, men det der er er til gengæld nogen store emner som fylder meget for os.

Mange tak fortsat til alle der følger med på bloggen. I er guld værd :)

tirsdag den 5. marts 2019

Boganmeldelse af: "Udskud"!

Anmeldereksemplar/ E-bog modtaget fra forfatteren.
64 sider.
Kan købes: HER

Det er længe siden jeg har læst en E-bog og jeg vil sige med det samme at jeg var glad for det var en kort en af slagsen. For det fanger mig aldrig på samme måde at læse en bog i elektronisk form. Jeg foretrækker at sidde med en fysisk bog. Men det til side, så lad mig fortælle lidt om den her bog.

Den handler om en mand der er blevet forladt af sin kæreste. Han savner hende stadig og håber stadig hun kommer tilbage. Han er musiker, men brænder ikke for det og er egentlig mest interesseret i at blive hjemme. Man får af vide han ryger hash, men det virker ikke som om det fylder så meget, så det er lidt irrelevant for læseren. Han vil gerne skrive noget mere og opsøger en boghandel hvor han møder en ældre mand som forære ham en bog og senere en skrivemaskine. Og han bliver meget afhængig af denne mand, da det er som om hans inspiration er størst når han har kontakt til manden. Desværre ender bogen på ret trist vis og det eneste man bider mærke i er det mønster som åbenbart skal gentage sig.

Kryptisk slutning på min forklaring af hvad bogen handler om, ja, men så må man som læser selv se hvad det er jeg mener.

Men det er ikke et stort værk og det efterlader ikke det store indtryk, så jeg er ret hurtigt videre og har egentlig ikke så meget at sige til historien. Bogen er hurtigt læst og selv om jeg bestemt tror forfatteren har noget på hjertet, så bliver jeg aldrig klog på hvad - i hvert fald ikke gennem dette værk. Måske han med tiden kan udvikle sig og skrive nogen bøger som har mere gods i sig?

Har du lyst til at læse en kort bog, næsten kun en novelle, som handler om en der ikke rigtig er tilfreds med sit liv, så er denne her værd at kigge på. Jeg kan ikke sige så meget mere, for der er ikke rigtig mere at komme efter!

søndag den 24. februar 2019

Boganmeldelse af: "Ord for ord mod lyset"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatteren.

Digte.
84 sider.
Udkommer 28. marts 2019

https://birgitheholse.com/ord-for-ord-mod-lyset/

Bogen er sort. Ikke ment sarkastisk - nej, siderne er sorte med hvide ord. Det er specielt og anderledes men samtidig gør det bogen utrolig behagelig at læse. Og så er udtrykket flot.

Digtene omhandler forfatterens kamp imod en depression som er tæt på at opsluge hende. De omhandler hendes tilbagevenden til den virkelige verden med alt hvad den indebærer af andre mennesker, stress, jag, kærlighed og håb. Og man får samtidig nogen personlige ord med på vejen, både om hvad de forskellige digte repræsentere, men også om hvordan forfatteren selv har opfattet den rejse hun har været på.

Depression er ikke nemt at være i og mens det er værst ved man ikke altid selv hvor slemt det egentlig er, eller man kan ikke finde reelt fodfæste. Forfatteren har her brugt ordene til at komme ud af sine egne tanker. Brugt ordene som redningskrans og ikke mindst givet sig selv en pause fra alt ved at sætte sig og skrive. Hun var ikke bevidst om at det var digte hun egentlig skrev, men har jo så efterfølgende opdaget dette. Og det er der kommet denne digtsamling ud af.

Det er en personlig digtsamling som man med det samme bliver fanget af. Især hvis man som jeg selv, har været igennem en depression. Der er noget genkendeligt over flere af digtene. Da de skrifter karakter og kommer til at omhandle andre mennesker og kærlighed, så er der også noget i de skrevne digte som giver en som læser noget med sig. Så her er nogen digte, som jeg vil mene at næsten alle kan få noget ud af at sætte sig ned og tage til sig.

En digtsamling der skiller sig ud på en positiv måde og som efterlader et indtryk hos læseren, så man også føler man har fået noget med sig videre. For for enden af alt mørke er der lys, især hvis man selv er villig til at kæmpe lidt for det.

torsdag den 21. februar 2019

Ti spareråd!

Sad lige og funderede lidt over hvor let man egentlig kan spare lidt penge (op). Havde læst en artikel om folk der sparede op ved at lægge et beløb til side hver uge og andre der sparede op ved at bruge en del af deres indkomst på investeringer. Men man kan jo også spare penge (op) ved at tænke sig om i hverdagen. Og så tænkte jeg: hvad gør vi egentlig selv... Så her er de ti ting jeg lige kan lure vi selv benytter os af og som gør at vi har lidt ekstra til os selv.

1. Ryd op og sælg de ting du ikke længere bruger via FB eller dba og husk at selv 5kr er bedre end ingenting.
2. Brug dine rester fra køkkenet. Lav for eksempel "tapas" af forskellige rester en dag om ugen så du ikke smider rester ud unødigt. Og frys ned så du kan bruge rester en anden dag.
3. Lav gerne dobbelt op af mad, så slipper du for at lave mad hver dag og har samtidig nem mad på dage hvor du kommer sent hjem.
Og bruger mindre strøm.
4. Drop diverse unødige abonnementer. Og tjek om du kan få dit mobilabonnement billigere andre steder.
5. Skift forsikringsselskab, netudbyder mm hvis du kan få tilsvarende produkt billigere hos andre selskaber. Husk at tjekke at du får samme dækning.
6. Køb en termokop og en drikkedunk og tag selv vand og te/kaffe med. Du får det du kan lide og slipper for at betale overpris på tankstationer eller andre steder når du er på farten.
7. Lav snacks selv. Der er mange opskrifter på for eksempel mueslibarer og du kan lave en stor portion som er noget billigere end de færdigkøbte varianter. Og så er det sundere.
8. Hold byttemøder med familie og venner. I kan bytte tøj, sko, tilbehør, planter til haven mm og kan både få ryddet op samt få lidt "nyt" ind i garderoben.
9. Handel gerne i genbrugser, lav privat handler på FB eller dba og spar penge når du er på udkig efter møbler, tøj eller andet. Der er ingen grund til at give 5000kr for en ny sofa hvis du kan få en tilsvarende for 1000kr brugt. Blot husk at tjekke at møblet eller genstanden er i god stand.
10. Har du pantflasker jævnligt så saml dem sammen i en sæk og når du har fyldt den så få panten udbetalt og læg beløbet til side i en sparegris. En gang om året kan du så tømme den og glædes over en lille "opsparing".
Måske du har et godt spare råd?  

onsdag den 20. februar 2019

Boganmeldelse af: "Projekt luftballon"!

Anmeldereksemplar modtaget fra "Promote it".
Forlag: Egolibris
Forfatter: Jes Buster Madsen
167 sider.
Kan købes: HER

Jeg troede allerførst at dette var en form for børne/ungdomsbog. Men det er det ikke. Det er en bog som henvender sig til unge og voksne.
Den handler om en dreng som har mistet sin mor på grund af kræft. Hans far er en underlig starut der lever i sin egen verden og hans bror er så klog at det halve kunne være nok samtidig med at hans bror ikke kommer op fra kælderen. Drengen, Bjørn, opdager at det er meningen at hans mor skal brændes og det ved han at hun på ingen måde ønskede så derfor sætter han en storstilet plan i gang. Men når man kun er 15 år og ens far ikke er til megen gavn, hvordan skal man så få alle detaljerne på plads? Det er godt Bjørns morfar kan give ham en hånd. 
Undervejs i historien møder vi også Frank. Han er vist rodet ind i noget man ikke skal blande sig i men Bjørn hjælper ham alligevel. Men kan det hele gå godt når man befinder sig på kanten af loven?

Det er en historie som er både fangende, interessant og absurd. Det sidste nok mest fordi det er ret urealistisk at man skulle kunne lave en luftballon og flyve et lig væk i, men det er jo det bærende element i historien og man hepper alligevel på Bjørn til sidst. For han kæmper sådan set bare en kamp for at få sin mors sidste ønske opfyldt.

Bogen er speciel og anderledes end noget andet jeg før har læst, men den er også tankevækkende når man ser på familiemønstret i den. Mange kender nok til at have en syg forældre, en forældre der drikker og lign. Så man får nogen meget  hverdagslignende situationer samtidig med en ganske underholdende og lettere dramatisk historie. Det er tiltalende, da den vil ramme et større publikum på denne vis.

Jeg var alligevel lidt længere om at læse den end jeg havde forventet af en bog på knap 200 sider. Men jeg følte bare ikke et behov for at læse den ud i en køre, så de pauser jeg holdt undervejs gjorde egentlig kun at historien voksede på mig. Og det er helt sikkert en bog som har efterladt et indtryk hvilket ikke sker så tit. Så det er klart et stort plus. Og derfor er den også en anbefaling værd i mine øjne.

torsdag den 31. januar 2019

Boganmeldelse af: "Rigtige kvinder spiser heller ikke creme friahce"!

Udsolgt fra forlaget.  Kan måske findes antikvarisk.
Bogen er udgivet af Martins forlag i 1983.
Forfatter: Joyce Jillson.
91 sider.

Jeg fandt denne i mine gemmer og tænkte at den lød sjov. Jeg læste den da også på en enkelt aften og syntes den var ganske underholdende.
Den udfordrer måden at være kvinde på. Skal man virkelig selv tanke sin bil eller er man en af de kvindetyper der selv skifter olie? Er man det sidste så er man i hvert fald ikke en "ægte" kvinde.

Her er guidelines til hvordan man opfører sig, hvordan man bruger penge - hans selvfølgelig, ideer til påklædning og egentlig også en del fordomme om hvordan kvinder kan eller bør være.
Nu skal man jo tage i betragtning at den ikke er ny, bogen. Og derfor er der nogen ting og nogen kvinde navne som nævnes, som mange i dag måske ikke lige kender. Men set med datidens øjne, så er den ganske finurlig, for det var jo blandt andet kønnenes roller der blev kigget en del på blandt de unge i 80erne. og selv om den er skrevet med en satirisk vinkel så er der noget sandhed i det hele alligevel.

Kvindekønnet er stærkt når det tør være det og fred være med det. Men derfra og til at mene at der findes "rigtige kvinder" og så dem der skifter olie selv... der er godt nok lang vej, når man ser på kvindekønnet i dag. For i dag vil man jo nok mene at jo mere man kan selv jo bedre. Men måske noget af den moderne indgangsvinkel er med til at fjerne en grad af feminisme? For der var klart en større forskel på mand og kvinde førhen.

En sjov lille bog, som hvis du kan skaffe den, klart kan anbefales. Om ikke andet så for underholdningens skyld :)  

tirsdag den 29. januar 2019

Boganmeldelse af: "Mig, Joanna"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget Mellemgaard.

Fortsættelse til bogen "Kan man dø ung" som jeg har en anmeldelse af her:http://livstegnfraummi.blogspot.com/2018/12/boganmeldelse-af-kan-man-d-ung.html

223 sider
Roman
Kan købes: HER

Vi får her historien fra Joannas side. Vi følger hende mens hun oplever bruddet med sin kæreste Mikkel, efter hun opdager at han har været sammen med en anden og vi følger hende mens hun prøver at finde en plads i livet som ung. Hun mister en veninde der på et tidspunkt er sammen med hendes nye kæreste og da hun møder Jimmi ender hun med at flytte sammen med ham, selv om hendes forældre syntes de ter lige tidligt nok at hun flytter hjemmefra. Hun kommer i gang med at uddanne sig til frisør, men det meste af tiden går med at ryge hash og afprøve stoffer, selv om hun altid har sagt at det vil hun ikke.

Det er en bog som handler om at være ung og lidt rodløs - til trods for at hovedpersonen er vokset op i en ret almindelig familie. Der er ikke så meget at sige til selve bogen. Den handler om et miljø som mange unge nok genkender, hvor det meste handler om at finde en kæreste og feste. Men den er ikke så relevant at jeg vil sige den fanger mig synderligt. For den er også ret overfladisk, og selv om det da er synd for hovedpersonen at hun oplever utroskab to gange, så får man aldrig rigtig ondt af hende, da hun selv vælger at taget stoffer og være mere ligeglad med sit liv.

Bogen er hurtigt læst og efterlader ikke det store indtryk. Og selv om jeg tror forfatteren gerne vil fortælle noget med sine bøger, så er der ikke rigtig noget substans som efterlader mig med den store mening i det hele. Så jeg ved faktisk ikke helt hvad jeg skal sige til bogen her. For den er da fin som en lidt enkel læsning når man ikke lige har andet at tage sig til, men jeg vil ikke mene (rent personligt) at det er nogen bestseller.

mandag den 28. januar 2019

Boganmeldelse af: "Grovdyr"!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatteren.

277 sider
Forlag: Mellemgaard
Kan købes: HER

Ti noveller samlet til et værk der næsten minder om en roman. For selv om historierne ikke som sådan har nogen sammenhæng så er der et fællesskab mellem dem, hvorfor det hele passer godt sammen.
Dette er ikke en bog man læser lige ud i en køre, for det er nogen hårde noveller. Allesammen trækker en helt ud på kanten for hvad man kan holde til i forhold til knap så positive følelser.

Her er for eksempel en historie om en ung kvinde der er psykisk ustabil og som spiser nøgler. hun kan ikke tåle at blive ved med at skulle opereres, men hun formår samtidig ikke selv at stoppe med at spise metal. Hun har et mærkeligt forhold til sine forældre - som er yderst gudfrygtige - og det ender med det er hendes far som næsten driver hende ud på selvmordets rand.

Så er der også en historie om en der vokser op i en familie hvor der foregår incest mellem bror og søster. Og også i denne historie er der et religiøst islæt som et bærende led.

Der er historien om en kvinde som oplever at nu kommer de døde og henter hende, og så er der også en historie om en dreng, der ikke er ret god til at være social, men som har en stor forståelse for matematik og teknik.

Det er alle historier om nogen lidt ulykkelige skæbner, mange hvor det er forældrene som er skyld i at tingene ikke fungere og alle med et behov for enten behandling, støtte eller på anden måde et behov for hjælp.

Med andre ord, så bevæger vi os på nogen kanter i livet som ikke altid er af den gode slags, men hvor håbet alligevel er et sted inde bag ved. For nogen er selvmordet der roen findes og for andre er det at slå dem ihjel der har ødelagt noget for og hos en.

Jeg har svært ved at beskrive bogen, for selv om jeg finder den hård så var jeg alligevel ret opslugt undervejs. Så historierne har hver især fanget mig og efterladt et indtryk. Men jeg har også kunne bruge bogen til at komme lidt i kontakt med de mørkere sider af mig selv og det har faktisk været interessant. For man ender med som læser at spørge sig selv om hvorvidt man kan komme så langt ud at man ville kunne formå at gøre et andet menneske eller sig selv fortræd.

En anderledes bog, som jeg ikke vil anbefale til alle, men som jeg godt vil anbefale hvis man vil læse noget andet end de sædvanlige krimier man støder på, eller hvis man tør blive udfordret lidt.

Forfatteren giver udtryk for at enkelte ting i bogen har en relation til virkelighedens verden, selv om man ikke får af vide præcis hvad. Men jeg tænker at det nok er det barske miljø nogen er opvokset i, de psykiske problemer en hård opvækst kan give og i den dur. Og det gør klart at bogen er mere interessant, da den så også vil kunne være spændende for andre der kommer fra en svær opvækst at læse, da man her får lov at rase lidt ud sammen med et par af hovedpersonerne i novellerne.

lørdag den 26. januar 2019

Boganmeldelse af: "Snak om det... med alle børn - en bog om angst, depression, stress og traumer."!

Anmeldereksemplar modtaget fra forfatteren.

Man kan læse mere om bogen og forfatterens arbejde: HER
Man kan ligeledes købe bogen: HER
Forfatter: Karen Glistrup
Illustrator: Pia Olsen
Forord af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Mary.
Bogen er på 56 sider.

 Den her bog er meget speciel. Fordi den egentlig ikke er skrevet til hverken børn eller voksne. Den er skrevet til os allesammen som kommer i kontakt med børn - og selvfølgelig primært til forældre og undervisere/pædagoger som har børn tæt inde på livet. Bogen åbner op for en mulighed for at samarbejde med børn på en helt anden måde end man plejer. For børn oplever verden mere intenst end vi måske tænker over som voksne, og derfor oplever de også sygdomme i familien som skræmmende, måske farlige og i hvert fald noget som betyder noget. 

Psykiske lidelser er stadig tabu og derfor ikke noget der tales for højt om. Og det skal vi have gjort noget ved. Der er så mange mennesker der lider af stress, depression, angst mm at vi alle på et eller andet tidspunkt kommer i forbindelse enten med en der er syg, eller med en pårørende. Og især for børn, som måske oplever en forældre eller søskende, som er syg, kan have et stort behov for at forstå hvad det er der sker.

Det er det som bogen her kan. Den kan give den voksne en ide om hvordan man åbner op for svære emner, når barnet ønsker at tale. Den giver også redskaber til måder at tale sammen på samt øvelser som man sammen eller hver for sig, kan lave. Og det giver en rigtig god indgangsvinkel til noget samvær, som kan gøre barnet mere tryg, i alle henseender.

Jeg var med det samme interesseret i at læse bogen fordi det ikke er en hemmelighed at jeg selv har haft en svær depression. Og selv om jeg ikke har børn, så har jeg oplevet efterfølgende at venner og families børn har haft nogen spørgsmål omkring dette. Og det mest mærkelige ved det er sådan set ikke at børnene har haft spørgsmål, men at forældrene mange gange ikke har kunne forstå at jeg ret ærligt har ville svare børnene. 
Men som bogen her netop beskriver, så har børn ikke altid brug for at blive skærmet, tværtimod har de behov for en enkel og logisk forklaring, så de ikke går og bekymre sig eller spekulere unødigt. Børn ved nemlig godt når vi voksne ikke fortæller dem alt. Og der kan vi som voksne helt sikkert lære at kommunikere på en anden måde. For hvad er det egentlig der gør at vi hellere vil lade børnene føle at her er noget de ikke må tale om, fremfor at sætte os ned med dem og prøve på deres niveau, at forklare dem hvordan verden hænger sammen?

Jeg kan på mange måder kun anbefale bogen her. Den er med korte præcise forklaringer, flotte illustrationer og den er yderst aktuel i dagens samfund, hvor mange lider af stress, har oplevet traumer mm.

Så har du børn, arbejder du med børn eller kommer du i kontakt med børn, så kan bogen her give nogen gode redskaber til at få lært at tale med børn om livets mere tunge sider. Så jeg håber den vil komme ud til alle der har behov for det!