fredag den 26. oktober 2018
Boganmeldelse af: "Atomiseret ud i alting - Smadreroman"!
onsdag den 24. oktober 2018
Boganmeldelse af: "Erkend dig selv, Mand"!
Vildfarelsernes trilogi bind 1
Kim Gørtz
165 sider
Kan købes: HER
Jeg har vist aldrig læst noget i stil med denne bog. Og da den jo umiddelbart handler om at være mand så er jeg måske heller ikke den helt rigtige til at læse og vurdere den, da jeg jo i hvert fald har et forkert køn, i forhold til udgangspunktet.
Men bogen er samtidig et indblik i mandens roller i samfundet. Både førhen, nu og i fremtiden. Det er en måde at definere sit værd i livet på og selv om jeg mangler at forstå forfatterens bevæggrunde for at skrive bogen, så er jeg ikke i tvivl om at han vil noget med denne bog.
Jeg forsøger gentagne gange som læser at lure hvad forfatteren selv mener og især når vi snakker om kønnenes identitet, for jeg tænker at man har en årsag til at give sig ud i et sådan emne. Men den mening finder jeg aldrig. Så jeg er nødt til at prøve at se det som en slags fagbog der gerne vil gøre op med hvad det betyder at være mand i den tid vi lever i nu og her.
Der nævnes "den antikke mand" og "den moderne slyngel". Der er en masse modsætninger i hvordan man var som mand førhen, hvor ens rolle var mere defineret, og så til i dag hvor mandens rolle i mange sammenhæng er mere svævende. Og så nævnes der den usikkerhed man som mand (menneske i det hele taget) kan føle, og som kan gøre det endnu mere besværligt at finde sin egen livsglæde og mening med tilværelsen frem.
Udover det så er jeg faktisk lidt i tvivl om hvordan det er meningen at den gængse mand skal få noget ud af denne bog.
Og det siger jeg ikke fordi bogen ikke er interessant, men fordi jeg oplever at bogen henvender sig mere til de mænd der er mere spirituelt anlagte end til den gængse mand man støder på på tværs af alder, kulturer mm. For meget af bogens fokus handler om at mærke efter. At se ind i sig selv. At finde en slags guide via meditative tilstande. At indgå i yogaens verden for at komme i kontakt med kroppen. Samtidig med at den mere intellektuelle side bliver udfordret ved at henvise til Goethe, Kant og andre igennem tiden. Og personligt kender jeg mange mænd som vil stå helt af på både det ene og det andet, da de lever et liv som de ønsker og alligevel tør stå ved sig selv - hvorfor hverken den emotionelle eller den intellektuelle side er nødvendig at berøre synderligt.
Men kan bare én mand få noget ud af denne bog, og giver den ham det mod der skal til at turde tage ansvar for sit eget liv og sin egen glæde, så er det jo fint. Og så tror jeg at forfatteren har opnået noget.
Jeg har desværre følt at bogen var for feminint optrukket, netop fordi meget af det den beskriver, at der skal til for at man virkelig kan erkende sig selv som mand, er meget med at man skal se sig selv indefra - mærke efter i kroppen - lære at sige til og fra med mere og det fejler da ikke noget, men det er oftere emner som man hører en flok veninder diskutere.
Om pointen så netop er at forfatteren ønsker at gøre manden opmærksom på at det blot er muligheder i hans liv, ja det kan sagtens tænkes. Men personligt oplever jeg at mænd som føler sig usikre eller på anden vis ikke er klar til at indtage sin plads i livet, finder sin egen måde at håndtere tingene på uden at det nødvendigvis skal indeholde yoga, terapi eller lignende. Tit og ofte, blot gennem fællesskaber med andre mænd, da mænd i flok er gode til at give hinanden et skub og en hjælpende hånd.
Desuden syntes jeg det er lidt synd at man i bogen får det til at lyde som om at mænd generelt ikke hviler i sig selv, ikke tør stå ved sig selv. Det er i mine øjne en forkert opfattelse af både de roller mænd har i verden generelt men også af den enkelte mand som helhed.
En bog der kan sætte nogen tanker i gang, hvis man formår at læse den. For godt nok er den ikke så lang, men den er tung at læse og er man ikke dus med fremmedord eller intellektuel tankegang så er den virkelig svær at komme igennem.
Den kan dog klart være interessant som debatoplæg eller som undervisningsmateriale i fald man skal diskutere mandens og kønnets udvikling gennem tiderne.
En anderledes udfordrende bog!
fredag den 12. oktober 2018
Boganmeldelse af: "Da lille Proton pruttede sin familie væk"!
mandag den 8. oktober 2018
Boganmeldelse af: "Du skal da være mor - hvis du har lyst"!
fredag den 5. oktober 2018
Boganmeldelse af: "Den blå drage - Øvelse gør mester"!
Ry Kristensen
Forlaget Evig
44 sider
Børnebog
Lixtal 24
Kan købes: HER
Sidste bog i serien om Den blå drage. Henvender sig til aldersgruppen 8-9 år og opefter hvis de skal læse selv, men kan også læses sammen med/for mindre børn.
Super fint illustreret.
I denne bog skal Blå lære at flyve. Det er han ikke så meget for, da det er gået galt når han har øvet sig derhjemme. Men de får god undervisning i det og da Blå og Rosa, en rød dragepige er på hold sammen, vædder de med et andet hold, Flamme og Bruno, som tit driller, om hvem der kan flyve først og være ti sekunder i luften. Det hold der taber skal rulle sig i en Bronto bæ og det har ingen af dem lyst til.
Rosa letter først af de to, men hverken hun eller Blå er så god, hvorimod Flamme klarer sig ret godt. Så nu er gode råd dyre, for de vil jo helst ikke have at Flamme er ti sekunder i luften. Men kan en af dem nå at lære at gøre det bedre?
Det er en sød historie om det at vokse op og komme i skole. Lidt om at man med gode venners hjælp kan få mobning til at gå væk, man kan have det sjovt med andre og ikke mindst kan man få lidt selvtillid. Det er godt budskaber der bærer serien.
Denne tredje bog er som de andre to rigtig hyggelig, så giver du serien en chance, kan jeg kun sige god fornøjelse :)
Boganmeldelse af: "Den blå drage - Starter i skole"!
Ry Kristensen
40 sider
Forlaget Evig
Børnebog
Lixtal 19
Kan købes: HER
Dette er nummer to i serien om Den blå drage. Som den første er den flot illustreret og er i den grad værd at læse.
Henvender sig til børn i alderen 8 til 9 år og opefter hvis de selv skal læse den, men henvender sig også til mindre børn som kan få den læst højt af sine forældre!
I denne bog er den blå drage blevet stor nok til at komme i skole. Det har han slet ikke lyst til. Han vil hellere være hos sine forældre, Bark og Mynte, men de forklare ham at man jo skal i skole fordi man skal lære forskellige ting, så man kan klare sig når man en dag selv bliver voksen. Og da han finder ud af de går med ham derover, så går han lidt modvilligt med.
De andre stirrer på ham, og han ved godt selv det er fordi han er blå, for det er drager normalt ikke.
Men da han kommer ind i klassen og kommer til at sidde ved siden af en rød dragepige, så lysner det hele alligevel lidt. Nu skal han bare lærer at begå sig.
Nummer to bog i serien er helt sikkert også nem at anbefale til alle som har lyst til at læse en sød lille historie.
Og man kan næsten slå hjernen fra og bare forestille sig livet som drage, fordi historien er så nem og enkel at gå til. Det syntes jeg er en fornøjelse!
Boganmeldelse af "Den blå drage - Det blå æg"!
Ry Kristensen
39 sider
Forlaget Evig
Kan købes: HER
Børnebog
Lixtal 21
Dette er første bog i en lille serie om Den blå drage. Det er en bog der henvender sig til børn og barnlige sjæle og den er flot illustreret hvilket gør den endnu mere spændende.
Læse den højt for mindreårige og hyg jer med det, eller lad større børn (8-9 år) læse den selv.
Jeg vil sige at jeg syntes denne første bog i serien var hyggelig at læse, så den er værd at stifte bekendtskab med.
Bogen handler om Bark og Mynte. De opdager et blåt æg i floden og Bark får reddet ægget ved at flyve ud efter det, selv om det er lige ved at gå galt, da det ryger ud over kanten ved et vandfald.
Bark og mynte har selv længe ønsket sig et æg, men har ikke kunne lave et. Og selv om ægget her er blåt er de sikre på det nok er et drageæg alligevel, så de tager det med hjem og stiller det ved varmen, for at se om der er liv i det.
Og ægget klækker da også. Ud kommer den fineste lille blå drage, som med det samme spørger om Bark og Mynte er hans forældre.
En virkelig fin lille historie, som jeg glæder mig til fortsættelsen af :)
mandag den 1. oktober 2018
#DepressionSucks
I dag er det 1. Oktober. Og det er dagen hvor der landet over er folk som tager orange sokker på.
Det gøres som led i Depressonsforeningens kampagne for at få mere fokus på emnet depression.
Jeg har selv kæmpet med svær depression i gennem en årrække. Fik både medicin og samtaleterapi og kan i dag se tilbage på nogen hårde år men også nogen lærerige år. For jeg oplevede også hvor tabubelagt depression er og hvor lidt kendskab folk har til denne usynlige lidelse.
Så jeg har også i ført mig sokkerne.
For det er vigtigt at vi får snakket om psykiske problemer, får spredt kendskab til hvordan man opdager når folk fejler noget samt oplyser folk om hvordan de skal/kan opføre sig i selskab med en der er syg. For gæt engang man er stadig lige menneskelig selv om man har en psykisk lidelse.
Jeg håber mange af jer vil støtte op om denne kampagne igen i år og på forhånd sige tak til alle der støtter på den ene eller den anden måde.
#TaSnakken #Depressionsforeningen
#DepressionSucks