lørdag den 11. april 2020

Boganmeldelse af: "Boble Boble"!

Tegneserie af Ib Cold Rasmussen. 
36 sider.
Udgivet i 1966.
Intet ISBN nr. 
Trykt hos Bogtrykkeriet Antikva.

Sorte bokse med øjne samt lidt tekst og så har du essensen af denne tegneserie. 
Små sjove striber som alle har en lidt fræk indgangsvinkel, men som alle viser sig at være ret så uskyldige. 
Det er super underholdende og helt genialt. 

Et fint ældre værk, som jeg håber mange stifter bekendtskab med. Man kan ikke andet end få et smil på læben undervejs. 

Det er en anderledes måde at lave en tegneserie på, og den holder hele vejen. Man hygger sig undervejs. 

Håber du kan være heldig at falde over værket et eller andet sted, for det kan helt sikkert anbefales! 

fredag den 10. april 2020

Boganmeldelse af: "Fugleskræmslernes nat"!

Af R. L. Stine.
144 sider.
Serien: Gåsehud. 
ISBN 87-21-01317-9

Kan fugleskræmsler bevæge sig, gå rundt, være levende? Nej. Det kan de ikke. Men det gør i alligevel i denne historie. For Stanley er kommet til at læse en bog om overtro, og i den er der nogen ord som gør at fugleskræmslerne bliver levende.
Stanley har forsøgt at få dem til at sove igen, men det er ikke lykkedes efter hensigten. Og da Mark og Jodie kommer på sommerferie hos mormor og morfar på gården så oplever de også fugleskræmslerne. Der foregår i det hele taget nogen mærkelige ting på gården for mormor og morfar er heller ikke som de plejer. Men hvordan skal Mark og Jodie få det hele til at blive normalt igen?

Fangende, lidt uhyggelig og ret underholdende bog for større børn og unge. Velskrevet omend den godt måtte have fået en ekstra korrekturlæsning - er dog ikke skæmmende for historien. 

Tror mange af os på i min aldersgruppe kan huske Gåsehuds serien. Den var ret populær tilbage i 90erne. Og det var rigtig hyggeligt at læse en af disse historier igen.

God bog og gav lige det der lille gys, som nogen gange kan være ret sjovt. 

onsdag den 8. april 2020

Boganmeldelse af: "Østens vise ord om sundhed"!

Af Chao-hsiu Chen.
Forlag ArsEdition. 
Dansk tekst af Fanny Bruun. 
Trykt i 2003 i Singapore.
64 sider. 
ISBN 87-7977-058-4

En lille håndbog. Med kinesiske tegn, flotte illustrationer og små vers/historier og visdomsord. 

Man får nogen små sætninger med mere lagt frem for sig og de giver alle en noget at tænke over. 
Der er nogen som er mere rationelle end andre, nogen er nærmest spirituelle og andre er bare sund fornuft. Men alle ord og små tekster giver en lov til lige at stoppe op og tænke over om man nu også reelt får nok ud af sit liv. Og om man selv hjælper kroppen til at have det bedst muligt. 
For eksempel ved vi jo alle at det er godt at spise sundt og varieret. Men derfra og til at gøre det kan det være lang vej. Her får man så en lille reminder om at passe godt på sig selv og sin krop.

Det er næsten som et lille opslagsværk og man kan sagtens vende tilbage til nogen af de små tekster flere gange. 

Et ret fint lille værk, som er tankevækkende og livsbekræftende.

Boganmeldelse af: "Epos og enhjørningen"!

Af Jim Lyngvild.
Til selvlæsning fra 2-3. Klasse. Eller højtlæsning fra 7 år.
77 sider.
ISBN 978-87-1141481-1
Bogen handler om Epos som er en faun der ikke er så stærk som de andre. Han har været meget syg og er derfor ikke den som kan allermest. Han foretrækker at sidde med en god bog. Men han vil gerne hjælpe sin mor, som er fattig, og nu skal De store lege snart igang men han ved ikke hvad han kan stille op i. Og den eneste disciplin han måske ville kunne, eksistere ikke længere. Enhjørningeridt. For der er ikke nogen enhjørninge mere... Eller? 

En sød historie som er hyggelig for både børn og voksne. Jim Lyngvild har skrevet andre børnebøger og denne er en mere, som helt sikkert kan anbefales. 

Flotte illustrationer af Mårdøn Smet, som løfter historien og lige giver ens fantasi noget mere at arbejde med. 
Der er et rigtig godt sammenspil mellem historie og illustrationer. 

Håber mange børn og barnlige sjæle får mulighed for at lære historien om Epos at kende. 

tirsdag den 7. april 2020

Boganmeldelse af: "Bio digte"!

Af Karsten Høyer. 
Udgivet i 1985. 
48 sider.
Digte. 
ISBN 87-418-7366-1

Så gik jeg lige i mit skab og fandt en gammel digtsamling. Eller gammel og gammel, den er jævnaldrende med mig selv. Men den skulle have en chance og det fik den. I så stor grad at jeg ikke kunne lægge den fra mig. 

Jeg har dog læst nogen af digtene flere gange for det er ikke den nemmeste digtsamling at forstå. Der er mange specielle ord og hindu ord. Man får dog en forklaring på ordene bag i bogen, hvilket er en stor hjælp.

Jeg kendte ikke forfatteren i forvejen og kan derfor ikke udtale mig om hans andre værker. Men jeg kan sige at dette værk giver en noget at tænke over. Og digtene slipper ikke en lige med det samme.

Henvender sig nok mest til nogen der er vant til at læse digte og gerne i den lidt tungere genre. 

Men digtene i værket er nemme at gå til og man kan med garanti få noget forskelligt ud af dem, alt efter hvem man er og hvordan man forstår dem. 
Jeg er ikke sikker på jeg har forstået dem alle endnu og tvivler på jeg kommer helt til det. 

Et fint værk, som er lidt svært at forstå, men som overordnet set fortjener sin egen plads i de digtsamlinger folk nu engang har. Det svære kan blive at skaffe bogen grundet dens alder. 

mandag den 6. april 2020

Boganmeldelse af: "Urørt"!

Af Aage Rais-Nordentoft. 
Ungdomsroman. 
152 sider.
ISBN 87-91318-23-8

V møder Mikkel og hans lillesøster Kamilla. Og så Jakob som er Mikkels bedste ven.
Kamilla er kun 14 år men er forelsket i Jakob på 17 år. Det er Jakob dog helt blind for. Og Mikkel har følelser for Jakob men mener bestemt ikke selv at han er til fyre.
Da Jakob og Kamilla alligevel ender med at være sammen så bliver Mikkel vred. Mest fordi han jo ikke hverken kan eller vil indrømme at han har følelser for Jakob. 
Kamilla kan ikke forstå hvorfor Jakob ikke vil være ærlig om deres forhold og da hun til en fest bliver svigtet af Jakob ender hun med at være tæt på at blive udsat for voldtægt. Men hun elsker jo Jakob og han elsker også hende. Så hvorfor kan de ikke finde ud af det? Og hvorfor skal man som ung opdage at sex og kærlighed ikke absolut har nogen sammenhæng?

En meget seksuelt udpenslet bog som rammer ind i en ret relevant tid, selv om bogen er fra 2005. For allerede som ung bliver man bombarderet med porno, sex og forhold. Men det er altså ikke helt så sjovt som man skulle tro og det går for stærkt for de fleste.

Bogen er faktisk lidt barsk at læse, men også interessant når man tænker over hvor svært unge i dag, har det i forhold til at skulle blive voksne i en fart og måske samtidig være i tvivl om sin egen seksualitet. 

Den er nem at læse omend den er ret detaljeret og derfor ikke er for dem der er helt sarte. Og den giver læseren noget at tænke over. Den kunne faktisk være rigtig god i skolebrug i de større klasser, til at skabe debat og få unge til at forstå at man godt må sige nej, godt må vente og godt bare må nyde at være ung uden det ansvar som et seksuelt forhold bringer med sig. 

En bog som helt sikkert kan anbefales, i sær hvis man slev er ung eller blot vil forstå unge og deres kampe lidt bedre. 

Boganmeldelse af: "Margrethes anden lov"!

Af Faith Hines og Gray Jolliffe. 
Forlag: Hovedland. 
76 sider.
Udgivet i 1987.
ISBN 87-88589-55-2

Sjov ældre bog med finurlige betragtninger af og om livet. 

Små sætninger om hvordan livet bliver opfattet forskelligt alt efter om man er kvinde eller mand. 
Grundet bogens alder er den dog lidt mandschauvinistisk og får endda kvinderne selv til at "tale" lidt ned om sine egne evner og indsats. 

Her er også små tanker om børn og ungdom. Hvad det vil sige at man som forældre tror ens barn er det bedste, men så gør barnet noget man ikke regner med. 
Hvor hårdt ungdomslivet kan være når man er teenager og hvordan man ændre sig når man bliver gift - især hvis man er kvinde. 

Denne lille bog er et sjovt lille værk som man kan more sig over og hygge sig med. Eventuelt i fællesskab med andre hvor man kan læse nogen af de små betragtninger op, for her er både humor og alvor bag.

Et eksempel: "Leonoras lov. De kvinder der siger undskyld for husfredens skyld, bliver vraget fordi de er selvudslettende." 

En hyggelig bog som alligevel er ret tankevækkende. God fornøjelse! 

Boganmeldelse af: "Kys hinanden. Kunsten at kysse."!

Af Jesper Højbjerg og Kirsten Steensberg.
Illustrationer af Nikoline Werdelin. 
64 sider. 
ISBN 87-418-7906-6

Sød lille bog af ældre dato. Som handler om noget vi alle kender. 

Nemlig kysset. 

Vi har nok alle fået kys af vores forældre, af familien, af den første kæreste og nogen er også heldige at finde en partner senere hen som de kan dele kys med. 
Kysset kan betyde flere ting. Der er kindkys, kys på håndryggen, dybe lidenskabelige kys, kæledyrs kys og mange flere. Så vi har alle et forhold til det at kysse. Og vi ved også at forskellige kulturer kysser på andre måder end vores egen. For eksempel kindkysset og næsegnideri. 

Bogen beskriver de forskellige typer kys og betydningen bag. Der er små digte om kys og der er også et lille spil bagerst i bogen. 

Det er en bog som lige kan minde en om at kys er vigtige - ligemeget om det er kysset du deler med din partner inden du går ud af døren, eller når du kommer hjem. Kysset du får på panden af en autoritet eller det sjove kys man deler med sine børn eller kæledyr. Kysset symbolisere rigtig meget for os allesammen og vi er nok på mange måder, ikke gode nok til virkelig at nyde de forskellige udgaver. For som så mange andre ting bliver kys (desværre) også en vane. 

Så bogen her er god fordi den lige husker os på at vi skal værdsætte kyssets kraft. 

Personligt sender jeg gerne et luftkys gennem skærmen, til alle jer der læser med på min blog :)